AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS PÉLDÁI ÉS LEHETŐSÉGEI  TÁJHÁZI KÖRNYEZETBEN − KÖZÖSSÉGI MUNKA, ÉRTÉKMENTÉS, TÉRSÉGFEJLESZTÉS  A Magyarországi Tájházak Szövetsége  XIV. Országos Szakmai Konferenciája és Találkozója  2016. október 6-8., Vasvár – Oszkó
Program
2016. október 6., csütörtök  15.00 – 16.00 Regisztráció – Vasvár – Vasvári Múzeum Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény (9800 Vasvár, Kossuth u. 1.)  16.00 – 18.00 Vasvár, múzeumi és városnéző séta (indulás a regisztráció helyszínéről);    19.00 –           Vacsora, majd baráti találkozó (Szent Domonkos Zarándokház – 9800 Vasvár, Kossuth u. 1.)
2016. október 7., péntek  Oszkó (Művelődési Ház, Rákóczi Ferenc utca 53.)
Konferencia AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS PÉLDÁI ÉS LEHETŐSÉGEI TÁJHÁZI KÖRNYEZETBEN − KÖZÖSSÉGI MUNKA, ÉRTÉKMENTÉS, TÉRSÉGFEJLESZTÉS
8.30 – 9.30 Regisztráció   9.30 – 10.00 Ünnepélyes megnyitó, köszöntők: Az „Év tájháza” díj átadása  10.00 – 10.15 V. Németh Zsolt (Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár): Tájvédelem-értéktárak     10.20 – 10.35 dr. Bereczki Ibolya (Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, főigazgatóhelyettes): Közösséget formál a gondozott tájház  10.40 – 10.55 Kovács István (Oszkói Hegypásztor Kör, elnök):     A helyi értéktárak jelentősége − a Vas Megyei Értéktár „Kulturális örökség” kategóriájának tagjaként az Oszkói Hegypásztor Kör értékmentő tevékenysége   11.00 – 11.15  Káldy Mária (Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, igazgató): A Skanzen és közösségei. 11.20 – 11.30  Szünet  11.35 – 11.50 Dr. Horváth Sándor (Savaria Múzeum, osztályvezető): “Szabadtéri néprajzi gyűjtemények és a múzeumpedagógia lehetőségei – A Vasi Skanzen példái”  11.55 – 12.10 Korompainé Mocsnik Marianna (Bihari Múzeum, múzeumvezető):   Múltunk őrhelyei – jelenünk lehetőségei. Tájházaink bővülő szerepköre az értékőrzésben  12.15 – 12.30 Spanics Ágnes (Vilma Háza Alapítvány, elnök): A somogyszobi tájház közösségi működtetése   12.35 – 12.50 Dombi Alajosné (Felpécért Alapítvány, elnök): A Felpéci Tájház, melynek történetét egy alapítvány formálja  12.55 – 13.10 Tóthné Iváncsics Gyöngyi (Őrtilos, Szelence Hagyományőrző Egyesület, elnök):      A helyi tájházra épülő hagyományőrzés  13.15 – 14.00 Ebéd
Oszkó, Szőlőhegy  14.15 – 16:30 A HEGYPÁSZTOR PINCÉK BEMUTATÁSA  – A területen található épített és természeti környezettel való ismerkedés
Szakmai konferencia folytatása 17:00 – 18:30 Épület felújítás és értékőrzés műemléki környezetben. Tájházak sikeres pályázati programjainak bemutatása  19.00 –  Vacsora, hagyományőrző műsor, baráti találkozó     2016. október 8. (szombat)  Tanulmányi kirándulás   Útvonal és tervezett program: Vasvár – Hegyhátszentpéter, tájház – Zalalövő, tájház – Nagyrákos, tájház és kovácsműhely – Magyarszombatfa, fazekas ház – Szalafő-pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes – Őriszentpéter, templom – Vasvár