A Magyarországi Tájházak Szövetsége április 1-jei elnökségi ülésén az a döntés született, hogy megköszönve minden eddigi csatlakozást, a Tájházak Napja jelentkezési határidejét április 10-ig meghosszabbítjuk.
Az Ukrajnában zajló háború elől menekülőkre gondolva az eredeti felhívást kiegészítjük azzal, hogy a Tájházak Napján örömmel fogadjuk az olyan programokat, amelyek a Magyarországra érkezettek, befogadottak számára is nyitottak

Elnökségi tagjaink beszámoltak arról, hogy különösen Kelet-Magyarországon, de lényegében hazánk minden régiójában sok  menekült tartózkodik, akiknek a tájházfenntartók is próbálnak segítséget nyújtani. Kérjük, fordítsanak figyelmet arra a Tájházak Napján, hogy lehetőségeik szerint számukra is biztosítsanak kikapcsolódási lehetőséget. Nyelvi kompetenciákat nem igénylő elemekkel egészítsék ki a meglévő programjukat (pl. népi játszóeszközök kihelyezésével, kézműves foglalkozással, tánctanítással, gasztronómai bemutatókkal…) vagy vonjanak be a tolmácsolásban segíteni tudó önkénteseket. Kérjük, hogy akik már korábban megküldték jelentkezési lapjukat, de szeretnék kiegészíteni, azok küldjék meg számunkra az új programelemeket, akik pedig ezután szeretnének csatlakozni, azok foglalják bele terveikbe azokat a lehetőségeket, amelyeket az Ukrajnából érkezettek számára is jó szívvel tudnak ajánlani.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2022-ben is alkalmat kíván teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben ismerték Szent György alakját, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik. 2013 óta a jeles nap hétvégéjén hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani.

Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak Napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitvatartás kezdetén megismerjük szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is.

A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét. 2022-ben kiemelt szerepet szánunk a népi építészeti értékek védelmének. Kérjük, hogy lehetőségeik szerint szakmai vezetéssel mutassák be mindazt, amiben a közelmúltban megújult az épületük és a kiállításuk.

A kezdeményezéshez történő csatlakozás minden tagunk számára önként vállalt lehetőség. Javasoljuk, hogy elsősorban olyan programokkal kapcsolódjanak a központi eseményhez, amelyek saját településük hagyományait újszerű módon tárják a közönség elé, és kötődnek az év ünnepei közül a tavaszi időszakhoz.

A Tájházszövetség az országos és határokon is átnyúló kezdeményezés szervezését, a jelentkezések regisztrálását, a központi kommunikáció biztosítását vállalja, a programok tervezéséhez és megvalósításához szakmai tanácsadást nyújt.

A rendezvényhez csatlakozók programját a www.tajhazszovetseg.hu és a https://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/ honlapokon is közzé tesszük, illetve Facebook oldalainkon népszerűsítjük őket.

Kérjük, hogy akik vállalják a kapcsolódást a Tájházak Napjához, a következő szempontokat is vegyék figyelembe a programok tervezése során:

Javasoljuk, hogy a megszokottnál nagyobb létszámmal, önkéntesek bevonásával fogadják a látogatókat, akikre ezáltal több időt szánhatnak.

Egymáshoz közeli települések esetén támogatjuk az együttműködést, a programok összehangolását, annak ösztönzését, hogy a közösen is meghirdetett, láncra fűzött események mindegyike iránt érdeklődést ébresszenek a látogatókban. A Tájházak Napja kommunikációjában az ilyen jellegű összefogásokat kiemelten kezeljük.

Csatlakozni április 10-ig a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Noszvaj-Szentendre, 2022. február 14.