Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye  9734. Peresznye, Hunyadi u. 19. 2016. május 4.
10.00-10.30 Regisztráció 10.30-10.40 KöszöntőkDumovits István, a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye igazgatója, dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak szövetsége elnöke,Horváth Attila, Fertőhomok polgármestere,Dr. Zádrovich Bernadett PhD, a  MHKGY gyűjteményvezetője.
10.45-11.15 Buzás Miklós főépítész, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre: Tájházak megőrzésének gyakorlata 11.20-11.40 Hugyecsek Balázs restaurátor, műtárgyvédelmi felelős, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre: Műtárgyvédelem tájházi környezetben – a tisztítástól a megőrzésig  11.45-12.25 Szabó Balázs restaurátor/Kovács Levente, restaurátor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre: Faanyagvédelmi kérdések  12.30-13.15 Szünet, szendvicsebéd 13.15-13.45 Hugyecsek Balázs restaurátor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre  Kerámia és üvegtárgyak védelme a tájházakban 13.50-15.00 Gyakorlati bemutatók és konzultáció – Kovács Levente, Szabó Balázs, Hugyecsek Balázs restaurátorok: Mit tehetek a tájházam tárgyaiért? KÍSÉRŐPROGRAM: Ismerkedés Peresznye nevezetességeivel – Séta a Széchenyi kastélyhoz, az „óriás műemlék kehely”, valamint az ország második legnagyobb platánfájának megtekintése a kastélyparkban.  Szent Egyed ereklye a templomban. –  A Bertold grófi család által a peresznyei Dalárda részére hímeztetett zászlajának megtekintése az IKSZT-ben –  Brigovich Lajos művész-tanár kiállítása az IKSZTben. – Temetőkápolna és annak berendezése  – Eszterházy család által emeltetett síremlék a temetőben (mindenki keresztje)
16.00 Hazautazás
A program keretében bemutatjuk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum  Tájházak megőrzésének gyakorlata című időszaki kiállítását A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött.  Kérjük, részvételi szándékát a  majnarmarti@t-online.hu címen jelezze 2016. április 30-ig a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével. Kérjük a részt venni szándékozókat, hogy hozzanak kötényt a munkához!
További információ: Hegedűsné Majnár Márta, tel.: 20/438-1092