Tájházak Napja Programok 2017

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Boldogi Tájház

Nagyrózsa sütés a Tájházak Napján, Boldogon A boldogi tájház jól karbantartott, ahol a látogató gondozott belső és külső tereket talál. Nem csupán egy kiállító terem. A mai napig rendszeresen élettel telik meg, a helyi közösségek rendszeresen szerveznek ide hagyományőrző, szakmai programokat. A helyi közösség idősebb tagjai hagyományőrző-, mezőgazdasági jellegű, illetve énektudásukat is szívesen adják át a fiatal generációk és az odaérkező turisták számára – különösen a jeles napokon. Az ünnepek alkalmával ide érkezők a helyi viseletet, valamint gyermek és felnőtt közösségi foglalkozásokat is kipróbálhatnak. Az iskoláknak számára pedig kihelyezett honismereti foglalkozásokat is szerveznek. - Délelőtt tíz órától a hagyományőrző műsort követően 11, 13 és 15 órakor tárlatvezetést szerveznek.- 11-14 óráig az érdeklődők kipróbálhatják a kosárfonás és a korongozás művészetét is.- 14 órától a Lúdas Matyi c. színdarabot tekinthetik meg a Napsugár gyermekszínpad előadásában.- Egész napos program: nagyrózsa sütés, lovaskocsikázás a faluban
Részletek

Fertőhomoki Tájház

Program:15,15 Búza szentelés a Szent György szobornál16,00 Szentmise a Tájházban. A szentmisét Dr. Reisner Ferenc kanonok Úr celebrálja.Szentmisét követő programok:Horvát -szótár bemutató: Dr. Horvát József: Ahogyan mi beszélünk!Kiállítás megnyitó: Szabó Katalin és Gerhard Cervenka képei 20,00-02,00    Horvát Bál a KultúrházbanMegnyitó: Horvát Kulturális Egyesület „Kajkavci” tamburazenekara20,30 Vacsora22,00 TombolaZene: Horvát Kulturális Egyesület „Kajkavci” tamburazenekara, Street Együttes,  Fertőhomok
Részletek

Bátaszéki Tájház

Bátaszék városa a nyitott tájház programját összeköti a Föld napi, Molyhos Ünnep rendezvényel, mely alkalomból az érdeklődők ingyen látogatathatják a tájházat délelőtt, majd délután a 2016 Európa év fájánál, a bátaszéki molyos tölgynél folytatódik Föld napi rendezvényünk. A Molyhos Piknik elnevezésű rendezvény célja,az eddigi Magyarország év fájának győzteseit összehívja, és egy kellemes délutáni időtöltést kínáljon a látofatóknak. A rendezvény tematikája a környezetvédelem és az újrahasznosítás.  A rendezvényen többek között az Ököváros Ökorégió Alapítvány és számos kézműves kitelepül. Kovács Gábor népzenész hangszerkészítéssel és hangszerbemutatóval várja a vendégeket, amelyet újrahasznosított dolgokból készít.  Lesz népi játszóház és rajzverseny, Markó Zsuzska és zenekara is fellép.
Részletek

Hosszúhetényi Tájház

A tájház udvarán várjuk a gyerekeket tréfás, játékos délutánra. A nebulók fűzfa vesszőből virágkoszorút köthetnek, virágmagokat vethetnek és cserepüket kidekorálhatják, elkészíthetik virág táblájukat, majd játékos fűszernövény kereső játékban vehetnek részt. Hogya fiúk se maradjanak ki a jóból, papírsárkányt készítünk és eregetjük a virágos réten. Végül "virágszendvics" majszolással zárul a nap!        
Részletek

Hajdúszoboszlói Gazdaház

Helyi termékek kóstolója, kézműves bemutató, hagyományos ételek készítésének bemutatója.Bemutatják, milyen munkák zajlanak a Gazdaházban, melyek azok a tevékenységek, melyet elődeink hagyományoztak ránk, de mai életünkben is helyet kaphatnak. Idén a mindennapi munkák, a szövés, szappanfőzés, keltetés, tésztakészítés, bemutatása kap szerepet. A program ideje alatt látogatható mindkét kiállítás, a népi lakóházban a köpöly, nadály, frászkarika, a kézműves műhelyben pedig a zománcedény gyűjtemény is megtekinthető.
Részletek

Decsi Tájház

A Sárközi tájház megtekintése, az állattartással, halászattal kapcsolatos kiállítás bemutatása. A Sárközről készült terepasztal megtekintése: sárközi falvak makettjei, az állattartásról és a Duna folyamának áradásáról. Kérdőív kitöltése a Sárköz állatvilágáról, és az állattartásról. ""Keresd a tavasz virágait"", a tájház területén játék. A helyi speciális kerekkalács kóstolási lehetősége. Borkostoló, helyi kézművesek bemutatkozása, vására. Kézműves foglalkozások, játéksarok. "    Napfényes tavszünnep a sárközi tájház udvarán. Néptáncbemutató és táncház. A kezdés időpontja: 2017. április 23. 13:00.A programok csak április 23-ra, vasárnapra vonatkoznak!
Részletek

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

2017. április 23, vasárnap 09:00-13:00    Április 23-án, vasárnap a "Tájházak napján" 9-13 óra között a régi kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartunk. Ennek keretében az egyes háztartási vonatkozású kiállítási tárgyainkhoz kapcsolódó régi kismarosi szokásokkal ismertetjük meg látogatóinkat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.
Részletek

Lamberg – kastély Kulturális Központ – Móri emléktár és Művészeti Kiállítás

A Lamberg-Kastély Kulturális Központ -Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb Tájházában felelevenednek a német nemzetiségi hagyományok. Az érdeklődők bepillanthatnak a régi idők hétköznapjaiba. A helyi asszonyok bemutatják az egykor a paraszti élethez tartozó tevékenységeket (kvircedli készítés, kukorica morzsolás), és elmesélik az ezekkel kapcsolatos élményeket.     "Kvircedli készítés időpontjai:2017. április 22, szombat 10:00-15:00;április 23., vasárnap 10.00-15.00"                                                       
Részletek

Terényi Tájház

A régi húsvéti szokások felelevenítése - tojásfestés, népviselet bemutatása, hagyományos húsvéti ételek bemutatása és kóstolása.      
Részletek

Napsugaras Tájház – Szeged

"„Nincsen annál szerencsésebb élet, ha a kislány juhászlegényt szeret” – mondja az egyik pásztornóta. De miért gondolták így régen? Milyen életet élt egy juhász vagy más állatot őrző pásztor? Ezekre a kérdésekre keresik a választ Szegeden az Alsóvárosi Tájházban a Tájházak Napján. A tájházvezető Kulik Melinda a juhászokról, mint gyógyítókról tart előadást, avagy gyógymódokat ajánl a kergeségre. Bemutatók, előadások, kiállítás segítségével elelevenítik meg a Szeged környéki pásztorok életét. Népi játszóházban kesztyűbábokat (pásztor, bárány, kecske, ló, malac) bőrtarsolyokat és nemezképeket készítenek, de lesz még pásztorbotfaragás és népi hangszerkészítés. Ügyességi versenyen megválasztják a tájház pásztorát is."
Részletek

Magyarlukafai Tájház

Kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, kiállítás, Szent-György napi népszokások; "Hol volt, hol nem volt" (tájházunk története)           
Részletek

Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye - Nagyrábé

A Szent György-nap a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja (juhkihajtás, birkanyírás.) A Sárrét Íze Fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki ma gát, változatos kulturális programokkal várja az ide látogatókat. Ezen a rendezvényen a művelődési ház udvarán levő tájházunkat is egész naposan nyitva tartjuk, az udvari kemencét használjuk , mellette pedig népi játszóteret alakítunk ki a Bihari Múzeum dolgozóinak közreműködésével.
Részletek

Noszvaji Gazdaház

Program: A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület helytörténeti kiállítása mellett „ élő múzeumként” is várja vendégeit. Ezen a hétvégén hagyományosan készülő (szilvalekváros, diós és kakaós) sütemények sülnek a Gazdaház több mint 100 éves kemencéiben. Akinek van kedve, kóstolón túl maga is kipróbálhatja a sütés csínját-bínját. Kedvükre kézműveskedhetnek a gyerekek, felnőttek, és kipróbálhatják a múzeumpedagógiai játékokat is
Részletek

Csicsóka Tájház – Biharkeresztes

Az idei tájházak napi rendezvényen a múlt mesterségeit ismerhetik meg látogatóink. Lehetőség lesz kipróbálni a szövést, seprűkötést, fafaragást, kosárfonást, a helyi és környékbeli kézművesek vezetésével. A Tájház és a gazdasági udvaron lévő őshonos háziállatok bemutatásán kívül gyermek kézműves foglalkozással, állatsimogatóval készülünk. A nap folyamán a határ túloldaláról érkező népzenei együttes kellemes szórakozást biztosít. A helyi, valamint a környező településekről és a szomszédos Romániából érkező kézművesek és termelők részére biztosítunk bemutatkozási lehetőséget. Népszerűsítjük a névadó növényünket, a csicsókát.    
Részletek

Bogyiszló Tájház

Április 22-én a Bogyiszlói Tájház megtekintése ingyenes (tárlatvezetéssel) 13 - 17 óráig. Április 23-án, 10 órától várjuk az érdeklődőket játékos vetélkedőkkel, rejtvényekkel, kézműves foglalkkozásossal, helyi ételkóstolással és kincsrejtéssel. Igény szerint lehetőséget biztosítunk a Kasztói őstölgyes, illetbe az Orchideás erdő felkeresésére.   
Részletek

Vörsi Tájház

Programunk a tájházak napján: Kézműveskedés egész nap a Tájház udvarán, ahol tavaszváró dekorációkat készíthetnek a gyerekek. Népi játékok kipróbálása a Tavirózsa Kalandpark közreműködésével. Kis-Balaton táncegyüttes senior tagajinak bemutató tánca, ezt követően táncház. A tájház bemutatása érdekes információkkal, a múlt felidézésével egész nap, a régi pákászélet felelevenítésével.
Részletek

Csökmői Tájház

A Csökmői Hagyományőrző Egyesület idén is csatlakozik a Tájházak Napja hagyományőrző  programhoz, melynek  kapcsán szeretettel várjuk az érdeklődőket a Csökmői Tájházban. A „Tavaszi nyitás” elnevezésű programunkon kézműves foglalkozások, szabadtéri népi gyermekjátékok, kemencés sütemények készítése, kiállítás látogatás és élő népzene várja a látogatókat. Programunk tartalmas kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.   
Részletek

Vilma-ház Somogyszob

Régi somogyszobi szokás volt, hogy húsvét hétfőjén a falu népe összegyűlt a „húsvéti” réten, nemre, vallásra és korra való tekintet nélkül játszani, beszélgetni.  Ezt elevenítjük fel idén, immár negyedik alkalommal. Fiataljaink szervezésében népi játékokkal és népi játékokat lehet játszni a Vilma-ház portáján. Különböző fánkféleségek vására színesíti a a délutánt.     …A Húsvéti rét nyitóprogramjaként kiállítás nyílik a Ház foglalkoztatójában a téli fonók alatt készített kézimunkákból.…15 és 16 órakor csoportos tárlatvezetéssel megtekinthető a műemlékház, benne a fehérgyászba öltöztetett szobabelső
Részletek

Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény – Jászfényszaru

Városnapi zsongás – Falusi módon Program: Jászfényszaru város gyűjteménye egy helyi gazda házában került elhelyezésre, ahol a hagyományos szobabelső bemutatása mellett a faluban élt iparosok szerszámaival és a földműveléshez kapcsolódó tárgyakkal is megismerkedhet a látogató. A tájház különlegessége a külső kemence, ahol a Fényszaruiak Baráti Köre szervezésében augusztus 20-án minden évben megsül a város kenyere. A tájházak napja nyitva tartási idején a falusi élet mindennapjaiba autentikus szakvezetéssel merülhet el minden kíváncsi vendég.
Részletek

Szászi Tájház

Ingyenes belépés és tárlatvezetés.
Részletek

Tihanyi Tájházak

A Tihanyi Tájházak téritésmentesen látogathatóak, az érdeklődőket kézműves foglalkozásokkal várjuk mindkét napon.
Részletek

Szentlászlói Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

A nap tervezett programja:13.00: Megnyitó, ünnepi köszöntők13.15: a helyi óvoda, az iskola és a nyugdíjasklub német nemzetiségi műsora14.30-tól: - a Tájház bemutatása – „Tájházi tekergés”- Szent György napi szokások - előadás- Kiállítás – a „Német nemzetiségünk értékei” pályázat alkotásaiból- Kiállítás a Szent László Emlékév alkalmából: Szent László ábrázolása a Képes  Krónikában- Játékos honismereti vetélkedő- Kézműves foglalkozások, bemutatók (Berliener kendő készítése, tutyi kötése stb.)- Helyi kézművesek bemutatkozása, vására- Főzőverseny, sváb ételek kóstolója17.00: Népi ügyességi játékok 19.00: A nap zárása, eredményhirdetések21.00: Jótékonysági bál a Szent László Közalapítvány szervezésében
Részletek

Jászalsószentgyörgyi Tájház

Szombaton 11:00-tól a helyi Rozmaring asszonykórus jászsági népdalokat énekel
Részletek

Tordasi Tájház

A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben bemutatjuk a paraszti gazdaságok eszközeit, hagyományos ételekkel és borkóstolóval vendégeljük meg a látogatókat. A tájház hátsó szobájában a „Tordasi életképek I.” címmel a XX. század első feléből származó fotók alapján a falu életének négy területét mutatjuk be. A tablók az amatőr színjátszást, a hagyományos szüretet, a szüretet követő szürti bált és a paraszti élet legfontosabb tevékenységét, az aratást mutatják be. Az időszaki kiállítás egész évben a nyitvatartás ideje alatt megtekinthető.   
Részletek

Kisnánai Vár és Népi Műemlék

Tárlatvezetéssel várjuk vendégeinket a tájházban 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 és 15:00 órakor.
Részletek

Pásztorház – Gyenesdiás

Fűszer és gyógynövény bemutató  a Gyenesdiási Kertbarát Kör közreműködésével. Gyapjúfeldolgozás –  ismerkedés a rokkával Szőkéné Hajduk Andrea segítségével.
Részletek

Pista Bácsi Tájháza

A tájházban a látogatók megismerkedhetnek a régi falusi élettel. Pista bácsi tájházának eredeti berendezési tárgyait megnézhetik, megfoghatják. Folyamatos tárlatvezetés teszi feledhetetlenné a napot.                                                                                
Részletek

Dunaszentbenedeki Tájház

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Dunaszentbenedeki Tájházba 2017. április 22-án Szent György napi vigadalom elnevezésű programunkra. Kínálunk gyerekeknek hétpróbát, kiállítást, hagyományőrző programokat, kirakodó vásárt és kemencés pogácsát.     Az óvodások és az általános iskolások műsora után fellép a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző  Asszonykórus, a felnőtt és az ifjúsági tánccsoportunk; valamint a Benedöki Boszik csapata.           
Részletek

Nagyrábéi Tájház

Sárrét íze fesztivál A Szent György-nap a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja (juhkihajtás, birkanyírás.) A Sárrét Íze Fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki ma gát, változatos kulturális programokkal várja az ide látogatókat. Ezen a rendezvényen a művelődési ház udvarán levő tájházunkat is egész naposan nyitva tartjuk, az udvari kemencét használjuk , mellette pedig népi játszóteret alakítunk ki a Bihari Múzeum dolgozóinak közreműködésével.
Részletek

Orfűi Kemencés Udvar és Tájház

Kemencében sült péksütemények készítésének / dagasztástól a kisütésíg/ megtekintése. A Tájházban létesült Interaktív Medvehagyma szoba kipróbálása. A Kemencés Udvar felfedezése, ismerkedés, a kemencében való sütés-főzés eszközeivel és a kemencékkel. Vásárlási, étkezési lehetőségekkel.
Részletek

Nagyhegyesi Tájház

A Hortobágy keleti részén, a Hajdúság délnyugati határán elterülő, történelmi múltra visszatekintő Nagyhegyes önnálló községgé alakulásának 65. évfordulóját ünnepli idén. A jeles alkalomból színes, néphagyományokat megelevenítő és modern világunk elemeit is felvonultató programsorozatra várunk minden kedves érdeklődőt. Jelen esemény fő helyszíne a 15 éve átadott tájház. "Előttem az elődőm": Legelőre szekerezéssel, körtánccal, közös énekléssel, Szent György napi kincskereséssel várják a látogatókat. A tájház bebarangolását követően a megfáradt résztvevők szájukban a kemencében sült kenyérlángos ízével hallgathatják meg Györfi Péterné és Vincze Mihály majd száz év emlékeiből táplálkozó élettörténetét.
Részletek

Ócsai Tájház

Vállalkozó szellemű látogatóinkat különböző gyapjúval kapcsolatos tevékenységek várják: birkanyírás, gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken. A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület bemutatkozása 11 órakor kiállítás megnyitóval kezdődik. A kiállítást megnyitja Kemensi Ágnes, növényi festő.        
Részletek

Egyeki Tájház

Helyi mesterségek bemutatója, népi játékok, hagyományörző kézműves foglalkozások
Részletek

Szelence-porta Tájház – Őrtilos

III. Őrtilosi Lakodalom Program: Dramatikus jelenetek, fergeteges tánccsoportok, dalos együttesek és a legfinomabb lakodalmas ételek! Népi kézműves termékek, népi játszó a gyerekseregnek.A program helyszíne a Tájház udvarán kívül szinte az egész kis falut átöleli, hiszen a násznép elvonul a lányos házhoz kikérőbe, később e keresztanyához itatásra. Este éjfélig rophatják a táncot a mulatni vágyók. Másnap „ morzsa-parti” és a Tájház megtekintésére lesz lehetőség.
Részletek

Tabáni Tájház

Április 22-én, szombaton 14 órától kezdődnek a programok: - A Waldorf Művészeti Iskola kézműves bemutatója, óvodások és iskolások ünnepi műsora. - A „Só"" című népmese óriásbábos előadását láthatják az érdeklődők  Horváthné Papp Andrea drámapedagógus vezetésével, a Római Katolikus  Iskola közreműködésével.- Dr Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze előadása a törökkori Szolnok építészete címmel …Tabáni témájú festményekből kiállítás rendezése a gyerekek közreműködésével"
Részletek

Bátai Tájház és Halászház

A Tájházak Napján a hon- és népismeret oktatás és a vizuális nevelés fejlesztési céljaira kiemelt figyelmet fordítva mutatjuk be, szakvezetéssel, a tájház népi műemlék épületének építészeti jellegzetességeit és berendezését, valamint a helyi népviseletet, díszítőművészetet, kézműves tevékenységeket és a hagyományos paraszti gazdálkodást. A program célja, hogy a pedagógusok, szakkörvezetők, a téma iránt érdeklődők megismerjék a tájház kínálta lehetőségeket. Szakvezetés: 14. 30 órakor és 16. 30 órakor.                                                                         Régi somogyszobi szokás volt, hogy húsvét hétfőjén a falu népe összegyűlt a „húsvéti” réten, nemre, vallásra és korra való tekintet nélkül játszani, beszélgetni.  Ezt elevenítjük fel idén, immár negyedik alkalommal. Fiataljaink szervezésében népi játékokkal és népi játékokat lehet játszni a Vilma-ház portáján. Különböző fánkféleségek vására színesíti a a délutánt. A Húsvéti rét nyitóprogramjaként kiállítás nyílik a Ház foglalkoztatójában a téli fonók alatt készített kézimunkákból.15 és 16 órakor csoportos tárlatvezetéssel megtekinthető a műemlékház, benne a fehérgyászba öltöztetett szobabelső
Részletek

Bodrogközi Múzeumporta

13:00 Zöldág-járás Cigándon a következő útvonalon: Művelődési Ház - Református templom - Múzeumporta. A múzeumporta színpadán fellépnek a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsöde óvodás csoportja, a Csárdás Citerazenekar és Hagyományörző Énekkar, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc csoportja, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Nefelejts Kiskórus, a Cigándi Gyermektánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes. Mindemellett a múzeumporta piacterén kirakodó és virágvásár várja a látogatókat.     Jó idő esetén: Zöldségjárás, amatőr művészeti csoportok bemutatója, gasztronómia bamutató, virágvásár.       
Részletek

Csököly Község Önkrományzata - Csökölyi Helytörténeti Tárlat

22-én, a gyűjtemény a '20-as évek Csököly tradícionális használati eszközeit, ruhaviseletét, paraszti bútorzatát bemutató tárlat. Megtalálható a "híres" csökölyi fehérgyász vislelet is.  23-a: 9:00-kor katolikus ünnepi szentmise, 10-00-kor ünnepi református istentisztelet, 11:30-kor hagyományörző zenés, táncos műsor a múzeumkert színpadán. Utána játszóház - népi játékokkal. A "Megkötött barátságok régen és ma" címmel hirdetett irodalmi és rajzpályázat eredményhirdetése, a pályamunkákból kiállítás. Finom bográcsos étel a vendégeink számára.     11:30-kor a múzeumkertben a Csökölyi Csürdöngölő Néptánceggyüttes hagyományörző műsorát láthatjuk. A "Csökölyi komatálazás"-t elevenítik fel. Fellép a Csökölyi Őszirózsa Nyugdíja Klub énekkara, a Csökölyi férfikórus és a csökölyi óvodások.   
Részletek
Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára