Tájházak Napja Programok 2016

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Magyarlukafai Tájház

„Tájház Újratöltve” Program: A „Tájház Újratöltve” projekt bemutatása, valamint a tájház ingyenes megtekintése tárlatvezetéssel.
Részletek

Szászi Tájház

Tájházak Napja Programok:MegnyitóNépzenei és néptánc bmutatók, német énekek, német vers.Kosárhinta, népi játékok, óvodásoknak és kisebbeknek zenés foglalkozás.Hímzési technikák bemutatója, perec kóstolás mártogatóssal.
Részletek

Csicsóka Tájház – Biharkeresztes

„Nem úgy van most, mint volt rég” Program: Tájházunk bemutatja a múlt század eleji paraszti élet eszközeit, használati tárgyait. A Szent György napi nyitott kapus rendezvény kapcsán lehetőség nyílik gazdasági udvarunkban lévő őshonos magyar állatok megtekintésére, gyerekek részére állatsimogatóval készülünk. Bemutatjuk névadó növényünket a csicsókát. Kellemes népzene mellett, helyi kézművesek segítségével kézműves foglalkozást tartunk, valamint látogatóink megismerkedhetnek a helyi termelők és kézművesek által kiállított termékekkel.
Részletek

Vértesszőlősi Tájház

Tavaszváró Program: Tavaszváró Májfa állítása április 24-én 15 órakor a Tájháznál. Tavaszi kézműves foglalkozás gyerekeknek, kemencében kalácssütés. Óvodás és iskolás gyerekek táncos műsora, Aszúszemek felnőtt néptánccsoport, Jakab András és Kelemen Petra szólótánc és karikázó.
Részletek

Szentlászlói Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

Német Nemzetiségi Nap Szentlászlón Program: 13.00-tól Megnyitó, ünnepi köszöntő: Schvarcz Éva Német Nemzetiségi Önkormányzat Szentlászló elnöke; Hideg István polgármester.Kulturális műsor: Óvodások német műsora; Hahner Duó és Ferkó német zenés előadása; Szentlászlói Általános Iskola német nemzetiségi néptánccsoportjainak bemutatója; Nyugdíjasklub, Szentlászló.15.00-tól Tájház bemutatása – „Tájházi tekergés”; Szent György napi szokások c. előadás; Játékos honismereti verseny; kézműves foglalkozások; lovaglás; kiállítás Német nemzetiségi értékek Szentlászlón című pályázatból. 17.00-tól Sváb ételek kóstolója és népi ügyességi játékok.      18.00-tól A nap zárása, eredményhirdetések. 13.00 – 17.00 Retró véradás sörrel, virslivel
Részletek

Csökmői Tájház

„Tavaszi nyitás” Program: A Csökmői Hagyományőrző Egyesület idén is csatlakozik a Tájházak Napja hagyományőrző programhoz, melynek kapcsán szeretettel várjuk az érdeklődőket a Csökmői Tájházban. A „Tavaszi nyitás” elnevezésű programunkon kézműves foglalkozások, szabadtéri népi gyermekjátékok, kemencés sütemények készítése, kiállítás látogatás és élő népzene várja a látogatókat. Programunk tartalmas kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.
Részletek

Abasári Kapásház

RÁADÁS PROGRAM!!! 2016. 04. 30., szombat 13:00-22:00 (A tájház 15:00-18:00-ig tart nyitva!) Szőlő rügyfakadás ünnepe Program: Az ünnepi szentmise és a fakadó szőlő megáldása után a nap további részében egyetlen kupon és pohár megvásárlásával a látogató ingyen kóstolhatja meg a helyi termelők borait az abasári pincékben. A pontozólapokat kitöltő, borokat kóstolgató kedves vendégeink között értékes ajándékokat sorsolunk ki az este folyamán. A rendezvény ideje alatt lehetőség van a tájház kedvezményes megtekintésére, annak udvara is egy kóstolási helyszín. Az estét pedig műsorral zárjuk. Műsor: Az Abasári Hagyományőrző Dalkör bordalokat énekel, Misi Kálmán tangóharmonikán játszik. Fellép a Maszkura és a Tücsökrajz zenekar.Kezdés időpontja: 18.00 órától Dalkör, Misi Kálmán; 20.00 órától Maszkura és a Tücsökrajz zenekar.
Részletek

Turai Falumúzeum (Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár)

Szent György napi szokások, turai népviselet értékmentése Program: Április 23-án, szombaton a Falumúzeum megtekintése ingyenesen tárlatvezetéssel 13-17 óráig.                Április 24-én, vasárnap Szent György napi ingyenes tárlatvezetéssel, báránysimogatóval és az állathajtáshoz kapcsolódó kézműveskedéssel várjuk a családokat. Emellett turai népviselet-értékmentő programot is szervezünk. Ezen a napon a viseletkészítéshez kapcsolódó alkotótechnikákat (trukkolás, hímzés, vasalás, keményítés, szoknyaszedés stb.) szemléltetjük kipróbálási lehetőséggel. Néprajzosokkal mintaöltöztetéseket végzünk, összehasonlítjuk a Falumúzeum gyűjteményének darabjait a népviseletünk mai állapotával. Befejezésként Galga menti táncház lesz, majd a felnőttek ismerkedhetnek a moldvai körtáncokkal is. Műsor: Április 24-én, vasárnap 13-20 óráig folyamatos óránkénti tárlatvezetés csoportokban. 13-07 óráig báránysimogató, kézműves foglalkozás (gyapjúbárány, subás juhász és rakott szoknyás népviseletes lány bábok készítése, mézeskalács háziállatok írókázása, népviseletes színezők). 14-18 óráig Turai népviseletes értékmentés (néprajzi előadások, mintaöltöztetések, viseletkészítéshez kapcsolódó mesterség bemutatók). 18-19:30-ig Galga menti táncház népdaltanulással (Oktatók: Szokolik Szabolcs és Szokolik Melinda Muzsika: Zagyva Banda). 19:30-21 óráig Moldvai táncház felnőtteknek (Oktatók: Dudás Dániel és Dudásné Mosóczi Lívia, Muzsika: Zagyva Banda).
Részletek

Héregi Tájház

Nyitott ajtók, elfeledett ízek Program: Tájházunkban állandó kiállítás látható Héreg életére jellemző berendezési tárgyakból, eszközökből, a falusi gazdálkodás szerszámaiból. Az egész napos tárlatvezetésen túl óránként a héregi fiatalok műsorral kedveskednek. A helyi nyugdíjas klub tagjai pedig elfeledett ételekkel kedveskednek a látogatóknak.
Részletek

Bátai Tájház és Halászház

A Duna szabályozása előtt a Sárközben Bátán élő nép megélhetési forrása elsősorban a halászat és a legeltető állattartás volt. A 19. század második felében befejeződött vízszabályozások után az áradásoktól megkímélt területeken megkezdődött a szántóföldi művelés és az istállózó állattartás térhódítása. A földművelésből élők gazdag termést takarítottak be. A megnövekedett jövedelem maga után vonta a paraszti munkaeszközök, a lakásberendezés, a nép viselete, az építkezés és az épületdíszítés megváltozását. A Tájház és a Halászház kiállításain végig követhetjük mindezeket a változásokat.
Részletek

Tordasi Tájház

Program: A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben bemutatjuk a paraszti gazdaságok eszközeit, hagyományos ételekkel és borkóstolóval vendégeljük meg a látogatókat. A tájház hátsó szobájában a „Csillag és ősi szó” címmel időszaki kiállítást rendezünk, Sajnovics János jezsuita szerzetes, nyelvész és csillagász, Tordas község szülöttje életútjára építve, mely egész évben a nyitva tartás ideje alatt megtekinthető.
Részletek

Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény – Jászfényszaru

Városnapi zsongás – Falusi módon Program: Jászfényszaru város gyűjteménye egy helyi gazda házában került elhelyezésre, ahol a hagyományos szobabelső bemutatása mellett a faluban élt iparosok szerszámaival és a földműveléshez kapcsolódó tárgyakkal is megismerkedhet a látogató. A tájház különlegessége a külső kemence, ahol a Fényszaruiak Baráti Köre szervezésében augusztus 20-án minden évben megsül a város kenyere. A tájházak napja nyitva tartási idején a falusi élet mindennapjaiba autentikus szakvezetéssel merülhet el minden kíváncsi vendég.Április 24-én 10 órától „Falusi módon – kézműves gyermekfoglalkozás
Részletek

Boldogi Tájház

Tavaszi zsongás Boldogon Program: A mese köré építjük fel az idei programunkat, ahol Farkas L. Rozália, a Mese Kis Csillaga Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke kalauzolja el a gyermek látogatókat a mese világába. A legkisebbeknek állatsimogatót rendezünk be, ahol gyermekdalokat énekelve simogathatják a nyuszikat, a barikákat és a kecskéket. A felnőttek beöltözhetnek a boldogi viseletbe, fotózkodhatnak, sőt a hagyományos boldogi nagyrózsa sütésével is próbálkozhatnak. A nyitva tartás alatt 3 időpontban lehet megtekinteni kalauzolással a gazdag néprajzi gyűjteményt.
Részletek

Balatonkenesei Tájház

„Szent György napon, lepkeszárnyon” Program: Szent György napjához közel ébred a természet, ez a nap egyfajta tavaszkezdő ünnep. A néphit szerint a Szent György-nap előtt fogott pillangó nagy szerencsét hoz. Szerencsét kívánunk a hozzánk betérüknek: tájházunk e napon a lepkék köré építi kézműves foglalkozásainak témáját. Pillangókat készítünk különböző technikákkal: lehet majd origamit hajtogatni, horgolni és gyöngyöt fűzni. S míg a szerencsehozó pillangók készülnek, tájházunk gyűjteményét e napon ingyen tekinthetik meg a látogatók.
Részletek

Paloznaki Tájház

PinczePont szezonnyitó rendezvény Program: A Csopak Környéki Borút Egyesület tagjai nyitott pincékkel várják a pincetúra nevezőit, célállomás a Tájház udvarán található PinczePont borozó és információs központ, ahol eredmény-hirdetés után könnyűzenei koncerttel zárjuk a rendezvényt. A rendezvény alatt az érdeklődők számára ingyenesen látogatható a Tájház-múzeum, e mellett a környék legjobb boraival és langallóval várjuk a vendégeket.Műsor: Könnyűzenei koncert 16 órától
Részletek

Borsodi Tájház (Közérdekű Muzeális Kiállítóhely) - Edelény

Edelényi hagyományok Program: Az edelényi Császta Néptáncegyüttes és a Tényleg Zenekar szerepel. Helyi kézművesek kínálják portékáikat. A tájház Kemencés Baráti Köre frissen sült kenyeret kínál a vendégek számára fokhagymás tejföllel.
Részletek

Algyői Tájház

Program: A tájház kiállítása ingyenesen látogatható a Tájházak Napja alkalmából. A tárlatvezetés időpontjai: 10:00 és 12:00.
Részletek

Sarródi Tájház

Bárányból… Program: Bárányból minden ami a juhtenyésztéssel és feldolgozással kapcsolatos, gyapjúfeldolgozás, sajtkészítés, szőrmekikészítés, nemezelés… a tevékenységek a helyszínen bemutatásra kerülnek, ill. kipróbálhatók, megkóstolhatok, megtapinthatók, megszagolhatók, meghallgathatók.
Részletek

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

Erdőn-mezőn Budakeszin Program: Helytörténeti séta: a régi Budakeszi erdő nevezetes helyei, valamikori szőlőtermelő területek felkeresése, a zsidó temető megtekintése. Gyülekező 09:30-10:00 között a tájházban. A túra időtartama kb. 4 óra. Visszaérkezve a tájházba zsíros kenyérrel kínálják meg a kedves vendégeket és fröccsel a felnőtteket, szörppel a gyerekeket.
Részletek

Pásztorház – Gyenesdiás

Program: A Pásztorházban működő kosárfonó szakkör munkáiból kiállítás, kosárfonás bemutató. Állatsimogató: a Festetics Imre Állatpark kis lakói jönnek vendégségbe. Palacsintasütés és kóstolás.Műsor: Ízelítő a Gyenesdiási Dalárda és a Gyenesi Négyes januárban megjelent „Katonaság nagy uraság” katonadalos CD-jéről. Kezdés 17:00-tól.
Részletek

Szadai Tájház

Tájházak Napja Program: Kézműves foglalkozások, kovácsműhely-bemutató, gyerekjáték, dal és tánctanítás, ételkóstoló.
Részletek

Duba Tájház - Garamszentgyörgy

Kisbúcsú a Duba Tájházban Program: Régi stílusú búcsúfia készítése /papírvirág, similabda/, helyi specialitások kínálása, a tájház megtekintése – betekintés őseink életstílusába. Szőtteskiállítás – a Bethlen Gábor Alap által támogatott, felújított múzeumpedagógiai helyiségben szőtteskiállítás tekinthető meg a Duba Tájház gyűjteményéből.
Részletek

Hegypásztor pincék – Oszkó

Hegypásztorok kézzel fogható öröksége Program: Az oszkói szőlőhegy területén számos boronafalú, zsúpfedeles pince található. A program során lehetőség lesz a Hegypásztor Kör területén lévő pincék megtekintésére és vezetett tanösvény bejárására is. Egyesületünk régi, hagyományos mezőgazdasági gépekkel is rendelkezik, melyek megtekinthetőek, kipróbálhatóak lesznek. A zsúpkészítés fortélyainak megismerése, kemencében sült finomságok kóstolója 12:30-13:30 között, kneipp-es vízi játszótér és népi játékok várják a látogatókat. 
Részletek

Tényői Tájház

Ébred a Békavár Program: A Békavár, mint Tényő jellegzetes falurésze, a helyi fazekas- kézműves kultúra bölcsője. Fazekas foglalkozás kicsiknek és nagyoknak. Szakmai előadás: Samu Eszter fazekas művész. Jellegzetes, tényői gasztronómiai értékek a múltból. Hagyományos paraszti ételek: keletlen, langalló, prósza. Kukorica csuhé tárgyak készítésének fortélyai.
Részletek

Felpéci Tájház

Kisütjük! Program: A Felpéci Tájház állandó kiállítását Géber József néprajzkutató mutatja be 10 fős csoportoknak. Kisütöttük, hogy a  tárlatvezetés ideje alatt a kenyérdagasztás és sütés folyamatát is bemutatjuk a Tájházak Napjára érkezőknek, így unalomra nem lesz idő. Aki még dolgozni is szeretne, gyúrhat pogácsát, mézes tésztát, abból készíthet aprósüteményt nefelejcses, tulipános mintával szaggatottat - sütés a kemencében - a gyerekek kézműves foglalkozásokkal tölthetik az idejüket. Az apukákra, férfiakra is gondoltunk. Megtekinthető lesz a fűrészüzem udvarán, működés közben  – Tájháztól 10 perc séta – az öreg Gatter! Túrázást kedvelők kisétálhatnak velünk a természetvédelmi területünkre, a 7 ha területen lévő, fokozottan védett ősborókásba, vagy a domboldal néhány meglévő pincéjénél borkóstoláson vehetnek részt. „A fáradékonyabbak” a Tájháznál is megtehetik ezt a kemence és a kisült pogácsa mellett, a pergola alatt.
Részletek

Dunaszentbenedeki Tájház

Szent György napi vigadalom Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Dunaszentbenedeki Tájházba 2016. április 23-án Szent György napi vigadalom elnevezésű rendezvényünkre. Programok: „Dunaszentbenedek anno” c. fotókiállítás, hagyományőrző műsorok, hétpróba a gyerekeknek, boszorkánykodás. Műsor: Az óvodások és az általános iskolások műsora után fellép a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus és Néptánccsoport; valamint a Benedöki Boszik csapata.
Részletek

Mesterségek Háza és Tájház

„Pásztornap” a Vésztői Tájháznál Program: A Vésztői Tájház és Mesterségek Háza idén is csatlakozik A Tájházak Napja országos programhoz. Április 22-én a Szent György naphoz kapcsolódó „Pásztornap” kapcsán a tavaszi kihajtást és a sárréti pásztorok életmódját szeretnénk feleleveníteni. Először kerül megrendezésre a pásztorételek főzőversenye, ahol az induló versenyzőket a helyi pásztorok által kedvelt ételek elkészítésére biztatjuk. (Jelentkezés Rábai Alexandránál a 30/ 206-8460-as telefonszámon, jelentkezési határidő április 18.). A nap folyamán birkanyírás és birkakörmözés bemutató, kézműves bemutatók és a pásztorélethez kapcsolódó színpadi produkciók, valamint élő népzene várja a látogatókat. Április 23-án pedig ünnepi nyitva tartással 9-14 óráig várjuk a tájházhoz érkező látogatókat.
Részletek

Hajdúböszörményi Tájházak

Program: A népi építészet emlékeit őrző épületegyüttes hat alföldi lakóházat és egyéb kiszolgáló építményeket foglal magába. A házak a 18. sz. vége és a 19. sz. közepe között épültek. Mindegyik porta más és más kialakítású. Állandó kiállításunkon a szabad tűzhely, a berendezések és a kiállított tárgyak segítségével nyomon követhetjük a korabeli életmódot és a tájegységre jellemző népi építészetet. Április 23-án tárt nyitott kapukkal, ingyenes tárlatvezetéssel és kemencében sült pogácsával fogadjuk a látogatókat.
Részletek

Buzsáki Népművészeti Tájház

Egy vidám nap a Tájháznál Program: A Tájházak Napja keretein belül rendezünk meg egy napot a családoknak, melyet játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és egy  kis vetélkedéssel tölthetnek el nálunk. Délelőtt a gyerekeknek, délután pedig az apukáknak lesz lehetősége megmutatni, hogy mit tudnak egy sorverseny keretén belül, ahol kiderül, hogy ki lesz a „falu bikája”. Lesznek olyan feladatok is, ahol az egész családra szükség lesz. A nap folyamán a tájház kemencéjében sütünk, délután pedig folklórműsor keretén belül kerül sor az eredményhirdetésre.  Műsor: A nap folklórműsorral zárul, ahol a település együttesei lépnek föl. Táncolnak az általános iskola tanulói, a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület, s annak utánpótlás csoportja, valamint a Katykaringó csoport előadását is megtekinthetik. A Nyugdíjasok Buzsáki Egyesületének dalköre is énekel a délután folyamán. A műsor kezdési időpontja: 17 óra.
Részletek

Tihanyi Tájházak

Tájházak Napja Tihanyban Program: Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Tájházak Napja alkalmából Tihanyban, ahol ingyenes belépési lehetőséget és kézműves programot kínálunk az érdeklődőknek.
Részletek

Hosszúhetényi Tájház

Állati jó 7 próba a tájházban Program: Állati jó 7 próba a tájházban … a Szent György napi állatkihajtás jegyében. A tájház udvarán várjuk a gyerekeket egy tréfás, játékos délutánra. A nebulók 7 állomáson keresztül ismerkedhetnek a háziállatokkal és őrzőikkel. Elsőként egy mesén keresztül megtudják, hogy Ki, mit őriz?, ezután állomásokon keresztül teljesítik a 7 próbát. Memória és párosító játék: Miből mit?, Ki mit visel?, Ki mit eszik?, Ki hol lakik?, Miből mi készül?; és még sok érdekes játék. Végül „állati” kóstolással zárjuk a napot.
Részletek

Orfűi Kemencés Udvar és Tájház

Nyitott kapuk a medvehagyma jegyében Program: Kemencében sült péksütemények készítésének / dagasztástól a kisütésíg/ megtekintése. A Tájházban létesült Interaktív Medvehagyma szoba kipróbálása. A Kemencés Udvar felfedezése, ismerkedés, a kemencében való sütés-főzés eszközeivel és a kemencékkel. Vásárlási, étkezési lehetőségekkel.
Részletek

Jászalsószentgyörgyi Tájház

A Rozmaring Asszonykórus jászsági népdalokat énekel április 23-án, 11:00-tól„Jászalsószentgyörgy története” - Lukács László helytörténeti kutató előadása április 23-24.               14:00-tól
Részletek

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

Sváb háztartási szokások bemutatása c. tárlatvezetés a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben Program: A Tájházak Napján 9 és 13 óra között a kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartanak. Az egyes háztartási vonatkozású kiállítási tárgyakhoz kapcsolódó szokásokkal ismertetjük meg látogatóikat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.
Részletek

Ócsai Tájház

„Ruha teszi az embert” Program: Egész napos családi programunk 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. A nap folyamán a tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán magángyűjteményéből egy Nagy Magyarország  területéről származó élő viselet bemutató lesz. 16 órakor élő „Viselet térkép” létrehozása a templom terén. Társszervező az Egressy Gábor Szabadidő Központ ás az Ócsai Református Egyházközösség.
Részletek

Szelence-porta Tájház – Őrtilos

II. Őrtilosi Lakodalom Program: Igazi falusi lakodalomba nyerhetnek betekintést a részt vevők. Az őrtilosi néprajzi gyűjtés (dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató) alapján megismerkedhetnek a különböző vidám, néha pajzán szokásokkal, melyeket az őrtilosi emberek és a környező falvak hagyomány-őrző csoportjai elevenítenek meg. Megkóstolhatják a tradicionális lakodalmi ételeket, egyéb helyi finomságokat. Műsor: A lakodalmi menet 11 órától indul, látványos népviseletek felvonulása, menyasszony kikérés, lakodalmi szokások bemutatása, hagyományőrző csoportok dalos, táncos bemutatkozása egész délután folyamatosan
Részletek

Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

„Csordások, csürhések, birkások” Program: Csordások, csürhések, birkások a pásztortársadalom peremén éltek, hiszen ők a falu határába kijáró, általában fejős vagy fias jószágokat őrizték. Legendás alakjairól még ma is hallunk anekdotákat. Programunk középpontjában ezek jószággondozók állnak. A látogatóinkat furfangos vetélkedőre hívjuk, melyben ügyességi és fejtörő feladatokban mérhetik össze rátermettségüket. Pásztor ételkészítési bemutatón és kóstolón vehetnek részt a vendégek. A pásztorkutyákról vetítéses előadást és kutyabemutatót tekinthetnek meg a nap folyamán. A jó hangulatról a csökmői Fonó Népzenekar gondoskodik.
Részletek

Napsugaras Tájház – Szeged

Program: Mesebeli utazásra invitáljuk a látogatókat, melynek során megismerhetik a sárkány alakját a magyar az európai, valamint a kelet - ázsiai népmese- és hiedelemvilágban. Utazás során azt is megtudhatják és kipróbálhatják, hogy a nemzetek mesehősei milyen furfanggal győzik le és teszik lóvá a sárkányt. Népi játszóházban sárkányokat és más mesebeli hősöket lehet készíteni. Papírsárkány eregető versenyen kicsik és nagyok egyaránt összemérhetik erejüket, ügyességüket. A tájház egész nap ingyenes tárlatvezetéssel várja a látogatókat. Valamint a nap folyamán kelt tésztás finomságokat lehet kóstolni, illetve megfejtük a sárkányfű titkát is. Műsor: A magyar és más nemzetek sárkányalakjai c. előadásKezdési időpontja: 2016. április 23. 14.00 Tövisdisznó - Cserregő Bábtársulat zenés, bábos mesejátékaKezdés időpontja: 2016. április 23. 16.00
Részletek

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

Tájházak Napja Program: Ingyenes belépés és tárlatvezetés a gyűjteménybe, a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjai által tartott hagyományőrző, kézműves játszóház, kemencében sült népi ételek kóstolója, hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovaskocsikázás a településen.
Részletek

Kisnánai Vár és Népi Műemlék

Tájházak napja a Kisnánai Várban Program:Tájházunk idén is csatlakozik a Tájházak Napja programhoz. A Mátra Gyöngye Népdalkör egész nap finomságokkal, népművészeti kiállítással, délután pedig 14:00-16:00 között színvonalas műsorral várja az érdeklődőket. A Szlovák Tájház és a felújított Kovácsműhely is ingyenesen látogatható 10:00 és 17:00 óra között. A várban ettől a naptól kezdve megtekinthető N Bujáki Bence "Népi kerámiák és konyhai eszközök" időszaki kiállítása, mely a várral együtt a szokásos várbelépővel látogatható.
Részletek

Noszvaji Gazdaház

Unokák és Nagyszülők Napja Program: Április 23-án, szombaton szervezzük meg az Unokák és Nagyszülők Napját a Gazdaházban. A program a helyi értékek megőrzéséről, összegyűjtéséről és átadásáról szól amellett, hogy a helyi közösség összetartozásának érzése is erősödik. A rendezvény célja a generációkon átívelő tudás átadása és az élmények gazdagítása a közösségen belül. A program alkalmából 60+ generációt hívjuk meg a Gazdaházba unokáikkal, hogy megismerjék a pályázati forrásokból megújított Gazdaházat, felelevenítve az ide kapcsolódó személyes emlékeiket. A nap programjai: Régi fényképek gyűjtése, szkennelése, kivetítése és élménybeszámolók rögzítése. Valamint a Települési Értéktárba javasolt értékek összegyűjtése, közös bográcsozás és süteményezés, s régi noszvaji receptek gyűjtése, valamint játék a múzeumpedagógiai játékokkal. A Pitypang Néptánccsoport táncbemutatót tart, lesz közös éneklés furulyára vagy harmonikaszóra. Április 24-én, vasárnap pedig a Noszvajról készült filmek vetítése a Gazdaház táncpajtájában és kemencében készített sütemények kóstolása, s játék a múzeumpedagógiai játékokkal.
Részletek

Fertőhomoki Tájház

Szent György napi fogadalom Program: Ünnepi szentmise, kiállítás megnyitó, kultúr program. Fogadott ünnep a tájházban. Szent György napjától (ápr. 24.) egészen Szent Iván napjáig (jún. 24.) - ami Szentségimádás napja volt Fertőhomokon – a szombat délután fogadott ünnep volt, ezért nem volt szabad dolgozni, az emberek szentmisére és litániára mentek. A fogadott ünnep okát egyesek egy valamikori dögvészben, mások jégverésben látták. Annyi könnyedséget engedtek, hogy takarmányért szabad volt a mezőre menni. György napjának estéjén Szűz Mária tiszteletére olajat égettek: egy asztalon rozsot és búzát terítettek szét, ennek közepére öntötték az olajat és meggyújtották.
Részletek

Heimatmuseum, Német Nemzetiségi Tájház Himesháza

„Egy délután a MÉZ jegyében” Téma: A méhészet hagyománya HimesházánIsmeretterjesztő előadás a méhészetről – Háy István méhésszelJátékos feladatok állomásról-állomásra a tájházban /kvíz játék, memória játék, puzzle, dominó/Kézműves foglalkozás, daltanulás és mézkóstoló Készülünk az év legédesebb napjára:2016. augusztus 13. -  II. Himesi Mézes Ünnep
Részletek

Parádi Tájház

Program: A két tájházban és a fafaragó kiállításán egész nap tárlatvezetés, az udvarokon kézműves bemutatók és vásár, rongyszőnyegszövés. Hagyományőrzők műsora a Palóc Házban, iskolások kézműves programja a tájházban. A Tűzoltó Galériában a Mátra más fontos anyagait is megcsodálhatják. Lesz ásványcsiszolás bemutató, vásár, ásványékszerek, üvegfúvó termékek, csiszolt üvegtárgyak vására.   Műsor: Palóc Házban a Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület palóc dalai és táncai 10:00-tól; a tájházban az iskolások kézműves műsora 11:00-tól Cím: Palóc Ház 3240 Parád, Sziget u. 10.; Kosárfonó Kiállítás 3240 Parád, Sziget u. 6.; Tájház 3240 Parád, Kossuth út 53.; Fafaragó kiállítás és Tűzoltó Galéria 3240 Parád, Kékesi u. 2.Nyitva tartás: 2016. 04. 23., szombat 10:00-16:00Belépődíj: Felnőtt: 500 Ft, Diák és Nyugdíjas: 200 Ft (az udvarokon folyó bemutató ingyenes)További információk: http://paraditurizmus.5mp.euKapcsolattartó: Parádi Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület, Béres MagdolnaTel.: 30/ 8315-813E-mail: magdi.lena7@gmail.com
Részletek

Hajdúszoboszlói Gazdaház

Tájházak Napja Program: A Tájházak Napja idén is megnyitója a Gazdaház Hetének.          Április 23-án 10 órától Tájházak Napja megnyitó, 11 órától játszóház a gyerekeknek, 12 órától helyi termékek kóstolója, 14-től 16 óráig pedig kézműves bemutató, hagyományos ételek készítésének bemutatója.      Április 24-május 1.: Másodízben rendezzük meg idén a Gazdaház Hetét, melyet minden évben a Tájházak Napját követő napokon tartunk. Bemutatjuk ezen a két hétvégét is magába foglaló héten, milyen munkák zajlanak a Gazdaházban, melyek azok a tevékenységek, melyet elődeink hagyományoztak ránk, de mai életünkben is helyet kaphatnak. Idén a mindennapi munkák, a szövés, szappanfőzés, keltetés, gyertyamártás, tésztakészítés, kenyérsütés bemutatása mellett a népi építészet kap nagyobb hangsúlyt, a sárból emelt, tapasztott épületek, ezek falszerkezete és felépítése. Egy héten keresztül készítjük el segítőinkkel a vesszővázas aszalót a Gazdaház udvarán, úgy ahogyan itt a vidékünkön valamikor az udvarokon, tanyákon valóban megépítették. A program ideje alatt látogatható mindkét kiállítás, a népi lakóházban a köpöly, nadály, frászkarika és az épp egy éve megnyitott kézműves műhelyben a zománcedények látogathatók.
Részletek

A Kiskundorozsmai "Faragó féle " szélmalom

TÁJHÁZAK NAPJA A DOROZSMAI SZÉLMALOMNÁL IS 2016, ÁPRILIS 23.-24. Ingyenes a belépés a szélmalomba, ezen a hétvégén szombaton és vasárnap délután 14:00 órától 18:00 óráig. – József Vass és Tájházszövetség társaságában.
Részletek

Vörsi Tájház

Vidékjáró – Tájházak Napja a Vörsi Tájházban Vörs község alsó, Alszegnek nevezett részén áll a tájházként berendezett talpasház, mely a 18. sz. végi és a 19. sz. eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg. A tájház berendezésében komoly segítséget nyújtottak a helyiek, önként felajánlották a régi falusi életformához kapcsolódó tárgyaikat, értékeiket. A látogatókat kézműves foglalkozással és ingyenes belépéssel várják.
Részletek
Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára