Tájházak Napja Programok 2015

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Vörsi Tájház

Vidékjáró – Tájházak Napja Vörs község alsó, Alszegnek nevezett részén áll a tájházként berendezett Talpasház, mely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett emberek, a nádaratók és sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit és a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg. A tájház berendezésében komoly segítséget nyújtottak a helyiek: önként felajánlották a régi falusi életformához kapcsolódó tárgyaikat, értékeiket. A látogatókat népi játékokkal is várjuk.
Részletek

Magyarlukafai Tájház

Tájházak Napja Magyarlukafán A zselici tájegységre jellemző műemlékvédelem alatt álló zsuppfedeles talpasház berendezett. Lakószobája és konyhája, fazekasműhelye is megtekinthető. A tájház udvarán a papírfonás technikáját lehet elsajátítani, s a fazekasműhelyben dísztárgyakat készíthetünk agyagból. A „Lukafa Galériában" a helyi kézművesek alkotásaiból berendezett kiállításunk nézhető meg a rendezvény ideje alatt.
Részletek

Hollókő Tájház

A Hollókői Tájvédelmi Körzet a Cserhát dombjai közé zárt Hollókő község és környéke építészeti, gazdálkodási és kulturális hagyományainak megóvására alakult 1977-ben. A hollókői várhegy alatt elterülő Ófalu helyreállítása, a zártkertek hagyományos kisparcellás művelési módjainak fenntartása kimagasló nemzetközi megítélést kapott, és a települést 1987-ben felvették az UNESCO "Világ Kulturális Öröksége" listájára
Részletek

Vértesszőlősi Tájház

Tavaszváró Program: Tavaszváró májfa állítás 15:00-kor a tájháznál. Kézműves foglalkozás: gyerekeknek népviseleti baba készítése, felnőtteknek ékszerkészítés. A kemencében paprikás lepény sütése (kalács). A kézműves programok 15:30-kor kezdődnek.Műsor: 15:00-kor óvodások, iskolások, felnőtt tánccsoport és asszonykórus dalai tavaszi hangulatban.  
Részletek

Szászi Tájház

"Tavaszhó" Tájház nyitó Tájházunk először nyitja meg kapuit a hivatalos megnyitó óta. 13:00-kor köszöntő, majd a tájház faragott cégérének avatója. Majd tárlatvezetés, a német és a magyar szoba berendezési tárgyainak bemutatása. 14:00-kor az ifjúsági zenekar tagjai zenélnek, majd a helyi általános iskola diákjai német nyelven verset ill. prózát olvasnak fel. Ezután a német nemzetiségi viseletet mutatjuk be. Közben a gangon Kiss György szobrászművész munkáiról fotókiállítás tekinthető meg. Az egész program alatt kézműves játszóház várja a kisebbeket, kipróbálható a nemezelés és hímzés, melyet helyi alkotók munkáinak bemutatója kísér.
Részletek

Csökmői Tájház

Helytörténeti faluséta a Tájházak Napja alkalmábólA Csökmői Tájház bemutatása, az Örökségünk Háza kiállításainak megtekintése, a Csökmői Református Templom kiállításának megtekintése, ebéd a tájháznál (előre jelezni a 30/813-7855-ös telefonszámon); Szent György napja alkalmából a Csökmői Fonó pásztordalokat ad elő a tájházban, végül gyalogtúra Csökmő határába a híres sárkányhúzás helyszínére.
Részletek

Orfűi Malommúzeum

Az Orfűi Malommúzeum az őrlés történetét mutatja be két féle malomtípusban, egy olajütővel is rendelkező, egykoron lóhajtásos szárazmalomban, valamint egy vízimalomban. Aki nyáron látogat el a malomba, a molnár nyári konyhájának kemencéjében sült kenyeret is megkóstolhatja.
Részletek

Abasári Kapásház

Szőlő rügyfakadás ünnepe Program: Az ünnepi szentmise és a fakadó szőlőmegáldása után a nap további részében egyetlen kupon és pohár megvásárlásával a látogatók ingyen kóstolhatják meg a borokat 9 kiemelt Abasári pincében. Jutalmul a kóstolók között értékes ajándékokat sorsolunk ki az este folyamán. A rendezvény ideje alatt lehetőség van a tájház kedvezményes megtekintésére, majd műsor következik. Műsor: Az Abasári Hagyományőrző Dalkör bordalokat énekel, majd a Magos Együttes műsora következik. Zárásul az Örökség zenekar lép fel. Kezdés időpontja: 18:00-tól dalkör, 18:30-tól Magos Együttes, 20:00-tól Örökség Zenekar.
Részletek

Szentlászlói Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

Német Nemzetiségi Nap  Ünnepélyes megnyitó, kulturális műsor, vezetett  tájházlátogatás, játékos honismereti vetélkedő, kézműves bemutatók és foglalkozások, „Nemzetiségi Múltunk” című rajzpályázat kiállítása, helyi termelők és kézművesek vására, sváb ételek főzőversenye és ételkóstolója, népi sportjátékok. Műsor: Helyi óvodások és iskolások német tánccsoportjainak előadása, a helyi nyugdíjas klub német kórusának előadása, Hahner duó énekes műsora. Kezdési időpont: 13:45.
Részletek

Héregi Tájház

Elfelejtett ízek a Tájházban A helyi nyugdíjas klub tagjai a korábbi évekhez hasonlóan olyan ételkülönlegességeket készítenek el a tájház udvarán, melyek szinte már feledésbe merültek. A nagyszülők és dédszülők receptjei, s a felhasznált nyersanyagok olyan értéket képviselnek, melyeknek nem szabad feledésbe merülniük. Harmadik alkalommal veszünk részt a nyílt napokon és célunk a tájház bemutatásán túl, hogy az elfelejtett ízek ismételten előkerüljenek.
Részletek

Szarvasi Szlovák Tájház

Tavaszkezdő Szent György-napon a szarvasi Szlovák Tájház is kitárja kapuit. Harmatszedés, kilövés, pásztorfogadás, napimádat, kincskeresés és e nap minden varázsereje várja a néphagyományok tisztelőit és az érdeklődőket mindkét napon 10 és 15 óra között.
Részletek

Bátai Tájház és Halászház

Hímestojás Fesztivál    Program leírása: „A sárközi díszítőművészet sajátos ágaként emlegetik a tojásfestést. Ez csak Bátán volt a katolikusok között általános, mert a festett húsvéti tojás hozzátartozott elengedhetetlenül a húsvétkor küldött komatálhoz. A bátai húsvéti tojást viasszal írják meg és így több színt is tudnak rávinni. Az első szín a tojás fehér alapszíne, melyet a viasszal lefedve őriznek meg, ezután az egész tojás az ebtejke nevű növény levében sárga színt kap, a sárga színt újra viasszal lefedve őrzik meg a következő színezéstől, ez rendszerint piros”- írja Andrásfaly Bertalan. A hímes tojás készítés hagyományát őrzi az évente ismétlődő rendezvény.    Műsor: A tájház udvarán felállított szabadtéri színpadon helyi és vendég néptánccsoportok lépnek fel. A rendezvény ideje alatt kézműves bemutatók, foglalkozások és kézműves termékek vására várja az érdeklődőket. Kezdés időpontja: 14:00.  
Részletek

Tordasi Tájház

A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben bemutatjuk a paraszti gazdaságok eszközeit, és hagyományos ételekkel, borkóstolóval vendégeljük meg az oda látogatókat. A tájház hátsó szobájában a „Tordas a hangya szövetkezeti mintafalu” címmel időszaki kiállítást rendezünk, mely 1 hónapon át tekinthető meg.   Műsor: A tájház udvarán a Tordasi Asszonykórus ad ízelítőt a település és a környék népdalaiból. Kezdés időpontja: 11:30.
Részletek

Sarródi Tájház

Megszólal a kolomp Ízelítő a fertői pásztorélet, pásztorkodás hagyományaiból, emlékeiből és arról, hogy hogyan történik ez napjainkban: birkanyírás bemutató; a pásztorélethez tartozó eszközök, nyakörvek, csengettyűk és kolompok bemutatója, kipróbálása. Mit ettek eleink, pásztorételek bemutató. Kajkavci tamburaegyüttes fellépése 16:00-tól
Részletek

Kiskunhalasi Tájház

A Fészekrakó Egyesület és a Pásztortűz Egyesület szervezésében. 14 éven aluli gyermekeket és szüleiket tánc- és énektanítással, kézműves tevékenységgel, játékkal várjuk a Tájházban.
Részletek

Boldogi Tájház

Betekintés a boldogi lakodalmas szokásokbaA 2013-2014. évben a tájház pályázati forrásokból infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, kiállításai megújultak. 'és Boldogon éltek': nevet kapta az átalakított viselet bemutató. Az 1930-as évek gyöngyösbokrétás korszalát idéző lakodalmas menetben csodálhatják meg a híres boldogi viseletet, s a lakodalmas szokásokat és tánchagyományokat. A híres boldogi nagyrózsa elkészítése és kóstolása. Hagyományőrző asszonyok segítségével boldogi lakodalmas dalokat is megtanulhatnak. Egy fotózás erejéig bárki magára öltheti a boldogi viseletet, s még egy táncot is eljárhat. Csoportok jelentkezését is várjuk.
Részletek

Algyői Tájház

"Nem messze van Szent György napja, Hej közel van az öröm napja!" Tavaszköszöntő hétvége az Algyői Tájházban Program: A Tájházak Napján a látogatóknak ingyenes szakvezetés, 10:00-kor és 13:00-kor. A vendégek megismerkedhetnek a Tájház "Világok Határán 1930-as évek, 1970-es évek" c. állandó kiállításával. Az interaktív elemekkel és dokumentumfilmekkel színesített kiállítás bemutatja az algyői népéletben olyan jelentős Tisza kincseit és veszélyeit is. A kiállítás további termei az 1930-as évek Algyőjét jelenítik meg, majd az olajbányászat megindulását, ami a falu lakóinak életét az 1970-es évekre jelentősen megváltoztatta.
Részletek

Tényői Tájház

A múlt emlékei, tájház átadó, helyi piac Szombat délelőtt 10:00-tól szakmai előadások, a tájházat, a hagyományőrző szervezeteket, a Sokoró-Vidéket és annak érdekességeit bemutatva. Ennek első része a felújított tájházunk átadó ünnepsége. A tájház szomszédságában helyi piaci rendezvényt hozunk létre, ahol a környék gasztronómiájából és boraiból lehet kóstolgatni. Meglepetés a 70-es évek hidegháborús készültségből. Vasárnap nyitott tájház, jó idő esetén turisztikai (kirándulós) programokkal a Sokoró dombjai között.
Részletek

Gyömrői Tájház

A Pest megyei Ecsert a török kor pusztításai után gróf Grassalkovich Antal telepítette újjá Felvidékről érkezett szlovák telepesekkel. A szomszédolással az a célunk, hogy Ecser szlovák eredetű népviseletét és táncait megismerjük és bemutassuk helyi lakosainak, valamint a Gyömrői gyermek néptáncosok is bemutatkozzanak.
Részletek

Borsodi Tájház (Közérdekű Muzeális Kiállítóhely) - Edelény

Népzenei barangolóEbben az évben is a népzene és a néptánc játssza a főszerepet a rendezvényen, melyet a helyi kézművesek bemutatója, vására színesít. Előadást tartunk a helyi értékekről. Kenyérsütésre és kenyérkóstolásra is sor kerül a rendezvény alatt a Borsodi Tájház Kemencés Baráti Köre jóvoltából.
Részletek

Pásztorház – Gyenesdiás

Bujtor Tibor és Szabó Elemér helyi fafaragó népi iparművészek bemutatkozása. Az érdeklődők elleshetik és kipróbálhatják a pásztorfaragás fortélyait. A pásztorház szakköröseivel kipróbálhatják a kosárfonást is. A munkában megfáradtakat helyben sütött tócsnival kínáljuk. Folklórműsorok:Szombaton 17:30-tól a Gyenesdiási Népdalkör és a Gyenes Néptáncegyüttes műsora, Vasárnap 11:00-tól a Gyenesi Négyes (tekerőlant, citera, duda, tárogató, ének) és a Gyenesdiási Dalárda (férfikórus), valamint a Gyenes Néptáncegyüttes műsora.
Részletek

Mesterségek Háza és Tájház

Szent György napi pásztorünnep:  „Hej pásztorok, pásztorok…” Program: Helyi kézművesek bemutatója felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hagyományos pásztorételek főnek, régi vásári hangulat kerül felelevenítésre.
Részletek

Kondorosi Táj- és Alkotóház

Kézműves foglakozás gyerekeknek Anyák napjára - A Kondorosi dalos és zenei civil szervezetek találkozója a Csökmői Népzenekarral.
Részletek

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

A Budakeszi Szépítő Egyesület 30 éve 2015-ben ünnepli újjáalakulásának 30. évfordulóját a Budakeszi Szépítő Egyesület. Az elmúlt esztendők során számos budakeszi értékmentés fűződött nevükhöz, a Kálvária felújításától az I. világháborús emlékmű restaurálásáig. A Budakeszi Tájház fotókiállítással, a felújított építészeti emlékeket bemutató előadással, kerekasztal beszélgetéssel, helytörténeti sétával méltatja kimagasló teljesítményüket.
Részletek

Dunaszentbenedeki Tájház

Szent György napi vigadalom Program: Kiállítás a földművelés emlékeiből, hagyományőrző műsorok, hétpróba, a gyerekeknek kézműveskedés, boszorkánykodás, kézműves kiállítás és vásár.Műsor: Óvodások és általános iskolások műsora, hagyományőrző asszonykórus és néptánccsoport előadása, Benedöki Boszik műsora. Kezdés időpontja: 13:00.
Részletek

Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

Virágoskertünk Gyógynövényei A virágoskert fontosságáról és a virágoskert gyógynövényeiről kaphatnak látogatóink információkat. Két előadást szervezünk a virágoskert mentális jelentőségéről, az egészséges lelki egyensúly és a virágoskert kapcsolatáról, valamint a házilag termesztett gyógynövények felhasználásáról.  Gyógytea bemutatóval, szárazvirág-kötészeti fogalakozással várjuk felnőtt látogatóinkat, a gyerekeknek kézműves fogalakozással és gyógyfüves süti készítő fogalakozással kedveskedünk.
Részletek

Asztalos P. Kálmán Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház - Csanádpalota

Pásztorélet Időszakos kiállítás megtekintése a kiállítóházban. A város nevezetességeinek megtekintése vezetővel. Kelemen László Emlékpark, Római Katolikus Templom, Főszolgabírói ház, Szikszai Juhászat élőben.
Részletek

Buzsáki Népművészeti Tájház

Múzeumpedagógiai foglalkozások buzsáki hímzés készítésének bemutatása, táncház, Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület bemutatója.
Részletek

Pista Bácsi Tájháza

A tájházban a látogatók megismerkedhetnek a régi falusi élettel. Pista bácsi tájházának eredeti berendezési tárgyait megnézhetik, megfoghatják. Folyamatos tárlatvezetés teszi feledhetetlenné a napot.
Részletek

Duba Tájház - Garamszentgyörgy

Kisbúcsú a Duba Tájházban    Szőttes kiállítás a tájház anyagából, s a tájház megtekintése. Betekintés őseink életstílusába. A kisbúcsú keretén belül megtartjuk a II. Pálinkafesztivált Garamszentgyörgyön. A pálinkaminták Gerbár András pálinkafőzdéjéből valók. Rövid kultúrműsor a Kultúrházban (szlovák alapiskolások). A degusztáció ünnepélyes eredményhirdetése, pálinkaminták kóstolása: kóstold meg "Garamszentgyörgy Könnycseppjét". Szórakozás népzene mellett. Kóstolás és kóstolópohár: 5 euro. Nosztalgiázzunk, hallgassunk együtt táskarádiót. Régi rádiók és audiovizuális eszközök kiállításának megnyitója a Községháza dísztermében.
Részletek

Orfűi Kemencés Udvar és Tájház

Sütési bemutató Az Orfűi Tájház épülete kuriózum, egy templommal egytengelyű, tornácos parasztház. A Tájházban a Mecsek - Hegyhát tájegység mutatkozik be. Templomunk állomáshelye, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal-nak. A Kemencés Udvarban az ország különböző tájegységeinek kemencéit és a kemencés sütés eszközeit, edényeit láthatják az érdeklődők. Sütési bemutató keretében a látogatók előtt készül hagyományos alapanyagokból és technológiával kenyérlángos vagy valami édes finomság.
Részletek

Egyeki Tájház

Tájházak Napja Egyeken Hagyományőrző népi játszóház (kézműves foglalkozások, mozgásos népi játékok) 10:00-15:00. Óránként tárlatvezetés.
Részletek

Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Háza - Babamúzeum

Felvidéki népviseletek babákon a tájunk házában Felvidéki népviseletes babacsaládok állandó kiállításának megtekintése. Előadás a felvidéki tájegységekről, viseleti csoportokról. Kézműves bemutató, buba-baba rongybabakészítés. Vándor-Láss: a község nevezetességeinek bemutatása. Bulcsu vezér lovasszobra (első lovasszobor Szlovákiában). Kitelepítettek és deportáltak emlékoszlopa. Milleniumi emlékpark: István király mellszobra, a Magyar Szentkorona másolata, Turul madár. Eszterházy János mellszobra; Petőfi szobor. Hídverő Társulás Kopjafája. Indulás a Babamúzeumtól szombaton 15:00-tól, vasárnap 15:00-tól.    Műsor: A tájház udvarán a Tordasi Asszonykórus ad ízelítőt a település és a környék népdalaiból. Kezdés időpontja: 11:30.
Részletek

Hajdúböszörményi Tájházak

A népi építészet emlékeit őrző épületegyüttes hat alföldi lakóházat és egyéb kiszolgáló építményeket foglal magába. A házak a 18. sz. vége és a 19. sz. közepe között épültek. Mindegyik porta más és más kialakítású. Állandó kiállításunkon a szabadtűzhely, a berendezések és a kiállított tárgyak segítségével nyomon követhetjük a korabeli életmódot és a tájegységre jellemző népi építészetet.
Részletek

Ócsai Tájház

Tájházak Napja – Kézművesség10:00-tól a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület "Mesterség és Művészet" című kiállításának megnyitója. A nap folyamán minden órában más és más kézműves bemutatók. Működés közben láthatják a több, mint 100 éves paraszti szövőszéket, de más hagyományos népi technikákkal is megismerkedhetnek, úgy mint a fonás, korongozás, kosárfonás rejtelmeivel. A gyerekeket színes foglalkozásokkal várjuk, s kézműves remekeket is vásárolhatnak a hozzánk érkezők. Az Ócsai Tájvédelmi Körzet 40 éves évfordulója alkalmából a kézművesség mellett szakvezetéses túrák indulnak a fokozottan védett Turján-vidékre is.
Részletek

Terényi Tájház

"Vásáros Terény régen és ma" A régi időben Szent György napján kirakodó és állatvásárt tartottak a településen, amit mindig nagy érdeklődéssel várt a falu apraja nagyja. Ennek szellemében készülünk a tájházak napi kézműves vásárunkra. Régi idill felidézését tervezzük új köntösbe öltöztetve. Fiataloknak és idősebbeknek is értékes programmal készülünk, muzsikával, énekkel, kiállítással és a nap végén vacsorával. Kézműveseink bemutatják tudományukat, értékeiket a helyi lakosoknak és minden kedves hozzánk látogatónak.
Részletek

Német Nemzetiségi Tájház Harta

A Hartai Német Nemzetiségi Tájházban 100 éves és "élő", egyedi festett bútorok láthatók. Gyermekek szabadtéri játékokat és táncokat mutatnak be a vendégeket bevonva.
Részletek

Szelence-porta Tájház – Őrtilos

Őrtilosi lakodalom Régi népi lakodalmi szokások felelevenítése, eljátszása, Dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató gyűjtése alapján (kikérés a lányos háztól, lakodalmi menet a fiús házhoz/tájházhoz). Közben a népi hagyományőrző csoportok fellépései, térítés ellenében a tradicionális lakodalmi étkek kóstolása. Műsor: Őrtilosi Lakodalom: délelőtt betekintés az előkészületekbe: tyúkhúsleves főzése, rétes nyújtása, kuglóf sütése kemencében; délután pedig a lakodalmi menet megérkezését követően folyamatosan hagyományőrző táncos és énekes csoportok fellépése. Kezdés időpontja: 08:00 (főzés, előkészület), lakodalom 11:00-tól.
Részletek

Aldebrői Tájház Gazdaház

Egy sváb falu múltja és jelene Program: Megemlékezés Aldebrő Község alapításának 272. évfordulójáról színes műsorok keretében. A Gazdaház bemutatása során megtekinthető a Debrői Hárslevelű bor megalkotójának, Rácz Pálnak a hagyatékát őrző emlékszoba. Betekintést nyerhetünk sváb elődeink életébe a korabeli helytörténeti és néprajzi anyagok megismerésével. Műsor: A helyi óvodások és iskolások, valamint a helyi nyugdíjas klub "Vadvirág" kórusának színvonalas előadása. Kezdés időpontja: 11:00
Részletek

Hosszúhetényi Tájház

Bújj, bújj zöld ág "Bújj, bújj zöld ág" címmel az állatkihajtás és a természet újjáéledése jegyében. 14:00-tól palánta és kézműves vásár a helyi termelők és kézművesek közreműködésével. A vásár alatt muzsikaszó szórakoztatja a közönséget. Kézműves foglalkozáson gombolyag állatkák készülnek, a pajta előtt állatos népi játékokat játszunk. 15:00-tól metszés és oltás bemutató felnőtteknek, játékos növény felismrés gyerekeknek, 16:00-tól medvehagymás lepénykóstolás.
Részletek

Bodrogközi Múzeumporta

Zöldágjárás - Szent György ünnepe Program: A Cigándi Falumúzeum hagyományőrző tavaszköszöntő rendezvényén felelevenítjük egyik legszebb helyi szokásunkat, a Zöldágjárást és a Szent György naphoz kapcsolódó szokásokat. Az ünnepi megnyitót követi az hagyományőrző óvoda és a térség hagyományőrző és amatőr művészeti csoportjainak tavaszváró műsora. Ezzel párhuzamosan elkezdődik a gasztronómiában érdekelt diákok „Birka a bográcsban” kóstolással egybekötött főzőversenye. A tavaszi vendéglátás és a népi gyermekjátékok mellett a kisebbek ismerkedhetnek a tavaszi hagyományos munkálatokkal: birkanyírás, kiskert beültetése uborka és tökfélékkel, állatsimogató. A sárkányölő Szent György emlékére kiírt pályázatok elbírálása: rajz és meseíró verseny. A beérkezett munkákból készült kiállítás megtekintése, agyagozás és sárkányeregetés. Táncházzal zárul az ünnep. Műsor: Zöldágjárás – a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Cigándi Tündérkert Óvoda, Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, Nefelejcs Kiskórus Kékcsei Asszonykórus, Királyhelmeci Művelődési Központ - Nosztalgia Nonstop műsora tavaszköszöntő, hagyományos ünnepi műsora, Királyhelmeci Művelődési Központ - Nosztalgia Nonstop műsora. Hagyományőrző népi gyermekjátékok, népszokások, dalok kerülnek terítékre.
Részletek

Bugyi Nagyközség Tájháza

A nap folyamán induló lovas kocsis túrákkal megismerkedhetnek a vendégek Bugyi község nevezetességeivel, amelyhez a gyerekek számára játékos vetélkedő is társul. Különböző népi kézműves foglalkozások közt válogathatnak az érdeklődők. Az udvaron népi játékok, kosaras körhinta várja a gyerekeket. Egész délután szakmai tárlatvezetéssel tekinthető meg a tájház és az ideiglenes kiállítás is. Házi lángossal várjuk a kedves vendégeket.
Részletek

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

"Sváb háztartási szokásokat bemutató" tárlatvezetés a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben A kismarosi sváb háztartások körüli mindennapi tevékenységeket bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartunk. Ennek keretében az egyes kiállítási tárgyainkhoz kapcsolódó szokásokkal ismertetjük meg a látogatókat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.
Részletek

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

Tájházak Napja Ingyenes belépés és óránként tárlatvezetés a gyűjteményben, valamint kézműves hagyományőrző játszóház. Továbbá kemencében sült finomságok kóstolója; hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovas kocsikázás a településen; szappankészítési bemutató; házi sajtok kóstolója. 
Részletek

Békéscsabai Szlovák Tájház

Nyitottan az értékek felé Az elő- és oldaltornácos népi klasszicizáló stílusjegyeket magán viselő épületben megrendezett kiállítás a szlovák módosgazdák 19. század második felének lakáskultúráját mutatja be, óránként ingyen, magyar nyelvű tárlatvezetéssel tekinthetik meg.
Részletek

Heimatmuseum – Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

Német nemzetiségi fúvószene találkozó Nagymányok idén ünnepli fennállásának 1000 éves évfordulóját. Április 26-án Nagymányok biztosítja a helyszínt a Landesrat (Német Nemzetiségi Ének-Zene és Tánckarok Országos Szövetsége) rendezvényének: a Művelődési Házban lesz a déli régió felnőtt német nemzetiségi fúvószenekarainak minősítő hangversenye. 10-12 fúvószenekart várunk. A zenei program 09:00-kor kezdődik, a záró gálaműsor 17:00-tól. Az ebédszünetben és a napközbeni rövid szabadidőkben ajánljuk a zenészek és zenekedvelők figyelmébe a Német Nemzetiségi Tájház meglátogatását. A múzeum a zenei program helyszínétől rövid, öt perces sétával érhető el.
Részletek

Eszlári Tájház (magán)

„Nyitnikék” tavaszi kapunyitás III.A vendégek fogadása után a tájházban található népi emlékek és gyűjtemények, értékek bemutatására kerül sor. A konyhában pedig az 1955-1999-ig Vésztőn működő Gyomai Házipari Szövetkezet termékeinek bemutatására és a bedolgozott termékek készítésének megtekintésére is sor kerül. A készítő Kovács Imréné, akinek Gobelin kiállítása is megtekinthető. A folyosón a Nefelejcs Otthon Foglalkoztatójának emlék tárgyai és virágjaikból összeállított kiállítás, valamint vásár tekinthető meg. Ezután a kiülőben megtekinthető a „Féltve Őrzött Gyerekkor” Így babáztunk mi az 50-60-as években c. elkőadás. Lehetőség nyílik kemencében sült kelt tészták kóstolására is, továbbá bemutatkoznak népdalkörök.  15:00-kor pedig birkanyírásra kerül sor. Nyíró: Szabó Mihály
Részletek

Dorozsmai Szélmalom

"Böjti Szelek" V. Dorozsmai Molinológiai Találkozó   Szombat délelőtti program az V. Dorozsmai Molinológiai Találkozó a szakma szakavatott képviselőivel. A vetítéssel egybekötött konferencia célja a hagyományőrzés. A még fellelhető malmok (szélmalmok, vízimalmok, szárazmalmok, gőzmalmok, hajómalmok, patakmalmok) megmentése és bemutatása, működtetése. A délutáni és a vasárnapi program a híres Dorozsmai Szélmalom felvásznalása és bemutatása az érdeklődőknek.
Részletek

Napsugaras Tájház – Szeged

"Viszek is hagyok is!" - mondták a gyógynövényeket szedő asszonyok Sznet György napján. Ebben az évben a látogatók a kertekben található növények gyógyító erejével ismerkedhetnek meg. Népi játszóházban lesz levendulazsák és babavarrás, gyógynövényes kosárfonás, gyógynövényes ládakészítés, gyógynövényes gyertya-, fürdősó és "varázsvíz" készítés. Ingyenes tárlatvezetés a tájházban egész nap. A nap folyamán kelt tésztás finomságokat, gyógynövényes szörpöket lehet kóstolni.Műsor leírása: Gyógynövények a Bibliában c. előadás 11:00-tólGyógyító fűszernövények c. előadás 15:00-tól
Részletek

Fertőhomoki Tájház

Fogadott ünnep a Fertőhomoki Tájházban Program: Szent György napjától Szent István napjáig a szombat délután fogadott ünnep volt Fertőhomokon, ezért nem volt szabad dolgozni, az emberek szentmisére mentek. Ennek okát egyesek egy valamikori dögvészben, mások jégverésében látták. A legenda szerint, amikor egyszer el akarták törölni az ünnepet, egy villám csapott a bíró asztalába. E fogadalmat felelevenítve tábori misét tartunk a tájház udvarán, megnyitjuk a tájház új kiállítását, egyúttal elindítjuk a szezont. Fellép a fertőhomoki Kajkavci tamburazenekar és tánccsoport. A megnyitót követően tavaszi zsongás néven kézműves foglalkozásokat tartunk kicsiknek és nagyoknak. Műsor: A zenekar műsorát főleg autentikus horvát népzene és népies műdalok alkotják, kiegészülve néhány saját szerzeménnyel, magyar dallal és klasszikus zenével. A tánccsoport különböző anyaországi és magyarországi horvát tájegység táncait mutatja be, köztük a helyi lakodalmas szokásokat megjelenítő Homoki lakodalmast. Kezdés időpontja: 18:00.
Részletek

Tardi Tájházak

Kedves vendég tiszteltessél Program: Tájházak bemutatása, az XIX. Század paraszti életforma bútorai és eszközei. Vendégfogadás és népviseletbe beöltöztetés. Műsor: Vasárnap délután: Dalok a szerelemben. Telepy Györgyre emlékezünk - Koszorúzás a reformkorban élt színész sírjánál.
Részletek

Noszvaji Gazdaház

Tavaszi sütögetés a Gazdaházban A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület helytörténeti kiállítása mellett „ élő múzeumként” is várja vendégeit. Ezen a hétvégén tájjellegű (szilvalekváros, diós és kakaós) sütemények sülnek az épület több mint 100 éves kemencéiben. Akinek van kedve, kóstolón túl maga is kipróbálhatja a sütés csínját-bínját. Kedvükre kézműveskedhetnek a gyerekek, felnőttek és kipróbálhatják az új múzeumpedagógiai játékokat is.
Részletek

Hajdúszoboszlói Gazdaház

A Gazdaház Hete – Tájházak Napja A 2015. évben a Tájházak Napja országos rendezvény központi helyszíne a Hajdúszoboszlói Gazdaház, ahol április 25-én, szombaton 9:30-tól kerül sor a Tájházak Napja program megnyitójára. A hajdúszoboszlói Zichy Géza Zeneiskola tanárai és növendékei népdalokat adnak elő,  valamint a Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola táncosai is fellépnek. 10:30-tól a Zománcedények című kiállítás megnyitója után Endrődi Sándor előadását hallgathatják meg az érdeklődők a gyűjtésről, a kiállított anyaghoz fűződő emlékeiről. 11:00-tól „Kétszer születik a világra. Mi az?” A csirke, csirkekeltetés című előadás várja a látogatókat. A keltetés történetéről, a tojásról, a keltetőgépről, a kotlóról, a fészekről és a keltetés egyéb kellékeiről hallhatnak előadást az érdeklődők. A látogatók a kikelés folyamatát, az épp aznap kikelt csirkéket is láthatják. A keltetéshez a hagyományos magyar fajta (erdélyi kopasznyakú) tojását használják fel. Lehetőség nyílik ismerkedni a helyi ízekkel egész nap. A helyi termelők élelmiszereinek kóstolója és a kézművesek bemutatkozása várja a kedves vendégeket.
Részletek

Kávási Tájházak

A tájházak mindkét napon nyitva lesznek és látogathatóak.
Részletek
Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára