SZENT GYÖRGY NAP A TÁJHÁZBAN

Szent György napja határozza meg a programot, hisz az fontos része volt elődeink életének. Szent György napjától (április 24.) Szent Iván napjáig (június 24.) – ami Szentségimádás napja volt Fertőhomokon – a szombat délután fogadott ünnep volt, ezért nem volt szabad dolgozni. Az emberek szentmisére és litániára mentek. A fogadott ünnep okát egyesek egy valamkori dögvészben, mások jégverésben látták. A legenda szerint, amikor egyszer el akarták törölni az ünnepet, egy villám csapott a bíró asztalába. Azóta mindig megtartották az ünnepet, egészen 1959-ig, a TSZ megalakulásáig. A homokiak csak a ház körül dolgozhattak a fogadott ünnepen. Annyi könnyebbséget engedtek, hogy a takarmányért szabad volt a mezőre menni. Szent György napjának estéjén Szűz Mária tiszteletére olajat égettek, egy asztalon rozst és búzát terítettek szét, ennek a közepébe öntötték az olajat és meggyújtották.
Program:15.15 órakor: búzaszentelés a Szent György szobornál 16.00: szabadtéri szentmise a tájház udvarán 17.00: Jáger Teréz festőművész tárlatának megnyitása.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support