A Magyarországi Tájházak Szövetsége Szentendrén, 2023. április 15-én, szombaton 10.00 órától tartotta tisztújító közgyűlését a Szabadtéri Néprajzi Múzeum konferenciatermében, melynek részeként az idén húszéves szervezet alapszabályában is lényegi változás történt.

Dr. Bereczki Ibolya elnök tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit az elnökség szervezeti bővülésre vonatkozó javaslatáról, melynek célja, hogy a regionális szabadtéri gyűjtemények is csatlakozni tudjanak a civil szervezethez, hozzájárulva a szövetség eredményességéhez, a kapacitások hatékonyabb kihasználásához.

A közgyűlés egyhangú igen szavazattal fogadta el a kezdeményezést és az ezzel járó alapszabály módosítást, melynek részeként a szervezet neve is változott, a jövőben Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségeként végzi tevékenységét, rövidített névként továbbra is a Tájházszövetség elnevezést használva.

Az Egyesület alapszabályban is megfogalmazott célja a magyarországi és határon túli magyar tájházakat és szabadtéri múzeumokat működtető jogi- és természetes személyek érdekeinek képviselete és összehangolása. A tájházak és a szabadtéri múzeumok területén lévő műemléki értékű épületek és ipartörténeti emlékek megőrzésének, szakszerű helyreállításának, működtetésének, fenntartásának, fejlesztésének elősegítése, tájházak létrehozásának és szakszerű működtetésének támogatása, valamint részvétel a tájházakkal, szabadtéri múzeumokkal és gyűjteményeikkel kapcsolatos kulturális tevékenységben, tudományos kutatásokban.

Célkitűzés továbbá a tájházakat és szabadtéri múzeumokat működtető szervezetek és személyek jó szakmai együttműködésének elősegítése, az ehhez szükséges információellátás és szakmai érdekképviselet biztosítása, továbbképzések, konferenciák szervezése, szakmai fórumok és közösségi programok működtetése. A magyarországi és határon túli magyar tájházak, szabadtéri múzeumok jellemzőit tartalmazó adatbázis létrehozása és rendszeres karbantartása. A tájházak és szabadtéri múzeumok létezésével és tevékenységével kapcsolatos információk folyamatos publikálása nyomtatott és elektronikus formában.

A tisztújítás a szervezet hivatalos képviseletében nem hozott változást, a közgyűlés egyhangú felhatalmazásával továbbra is Dr. Bereczki Ibolya a Tájházszövetség elnöke, Hegedűsné Majnár Márta pedig az ügyvezető elnöke. Az elnökség regionális munkamegosztásában a Közép-dunántúli régiót ezentúl Lipéczné Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum osztályvezető, néprajzos muzeológusa fogja képviselni. Az újonnan csatlakozó szabadtéri múzeumok részéről is bővült egy taggal az elnökség, erre a feladatra Kmellár Viktória, a Vasi Múzeumfalu néprajzos muzeológus, intézményvezetője kapott bizalmat a közgyűléstől.

A Felügyelő Bizottsági tagságában dr. Páll István, a Sóstói Múzeumfalu nyugalmazott igazgatója megerősítést nyert, más irányú tevékenységére és megnövekedett elfoglaltságaira tekintettel dr. Vígh Annamária és dr. Vukoszávlyev Zorán nem tudta vállalni a megbízatást. Helyükre a jelölő bizottság javaslatát elfogadva dr. Simon András egyetemi docenst, a SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetőjét, valamint Kovács Istvánt, az oszkói Hegypásztor Kör elnökét választotta a közgyűlés.

A Tájházszövetség a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismeréseként az „Év tájházvezetője” díjat évente egy alkalommal, a közgyűlésén adja át. Az elnökség Kormos Rebeka, az Ócsai Tájházegyüttes vezetőjének a 2017 óta határtalan lelkesedéssel, elkötelezettséggel és szakmai profizmussal végzett munkáját ismerte el ilyen módon 2023-as közgyűlésén.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support