Vértesszőlősi Tájház

2837 Vértesszőlős, Templom utca 46.
Ápr 1-Okt 31.  K-P: 10:00-15:00, Sz-V: 10:00-16:00
ingyenes
Facebook: Vértesszőlős Szlovák Nemzetisági Önkormányzat
muvelodesi.haz@vertesszolos.hu
Németh Ferenc

A hosszú parasztház 7 helyiségből áll. A helyiségek mennyezete mindenütt barnára festett, deszkás, pallós, keresztgerendák tartják.

A tisztaszoba padlózott, helyi szövésű rongyszőnyegekkel terítették le. A két ablaktól jobbra húzódó fal mellett, ágyvégekkel érintkezve két ágy látható, melyet piros színű virág-girlandokkal szegélyezett gyári készítésű ágyterítő fed be. Ugyanilyen anyagú az asztalterítő is. Az asztal a szobának a két ablakhoz közelebb eső harmadában a szoba közepén áll. A falakon szentképeket láthatunk. A konyha szabadkéményes, mely eredeti állapotban maradt meg. A konyhából nyílik az agyagos padlózatú szoba, melyben a család aludt. Ezért itt egyszerű bútorzat látható, két vetett ágy, szekrények, asztal, és a négyfiókos sublót. A falakon családi képek, melyek különböző eseményeket örökítenek meg. A hátsó, un. szegényes szobát állítólag ifjú házasok lakták. A szemközti falon oldalajtós, ovális tükör, a sarokban fehérre festett bölcső, felette egy szegre akasztva szép „odevačka” található, ebben vitték az asszonyok a csecsemőt. A földön gyerekjátékok. A két ablak menti falnál Singer varrógép látható. A falra függesztett feszület és szenteltvíztartó jelzi a család katolikus vallásosságát. Az épület további helyiségeiben, a kamrában különféle kézműves eszközök, szerszámok, használati tárgyak láthatók.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support