Turai Falumúzeum (Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár)

2194 Tura, Rákóczi út 28.
+36 20 453 4272
K, Cs: 9.00-13.00, Szo-V: 13.00-17.00
50 - 200.- Ft
www.tura.hu https://www.facebook.com/bartoktura
bartok.kultura@gmail.com
Seres Sándorné gondnok, Seres Tünde intézményvezető

Tura település Galgahévízhez közel eső végében, a főút mentén található a Falumúzeum, mely 1989. október 15-én nyitotta meg kapuit.

A vagyoni helyzete szerint középparaszti lakóház hagyományosan háromosztatú: utcára néző tisztaszoba, konyha, hátsóház. A főépület mögött külön bejáratú gazdasági helyiségek vannak. Az épületegyüttes nádfedeles, deszkaoromzatú, deszkakerítéses, udvarán gémeskúttal és itatóvályúval. A tisztaszoba jelentős darabjai a búboskemence, a vetett ágy, a tulipánosláda, a népviseletekkel gazdagon megrakott sublót, a szent sarok berendezési tárgyai, a lócák, az öreg székek és a bölcső. A falakat tükör, üvegre festett szentképek, katonaemlékek, családi fotók, festett portrék, tányérok és bögrék díszítik. A konyha szabadkéményes, itt található a rakott falimasina az edényekkel, a tányéros falipolc, a vízlóca és a konyhakasznyi.
A hátsóházban szövőszék, rokka és guzsaly idézi a hagyományos női munkát, s mellett egy állandó kiállítás látható az eszközös népi gyermekjátékokból. Az udvari bejáratú kamrában boroshordók, vájlingok, tárolóedények, mérőeszközök, a kenyérsütés és disznóvágás kellékei sorakoznak. Ezt követi az istálló a jászollal, szénaráccsal, fejőszékkel, tehén- és lótartó szerszámokkal. A hátulsó fészerben a szántás-vetés, a kendertermesztés eszközei vannak.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support