Topolyai tájház

Szerbia megye

A topolyai Tájház az itteni nép hagyományos építészetét – a részletformáitól az élettérig – hivatott bemutatni. Eredeti helyén, a Szent Száva utca 19. szám alatt helyeztük védelem alá.

A lakóépület mestergerendájának vésete szerint 1843-ban épült. A Tájház gazdaház volt, hiszen tulajdonosai még nyolcvan évvel ezelőtt negyven holdon gazdálkodtak. Házukat 1926-ban átalakították, ami az utcai homlokzaton jól látható, amit az emlékezés szerint két zsalugáteres kis ablak, deszkaborítású oromzat és napsugaras kiskapu alkotott.
A restaurált Tájház szalagtelkén az épületek soros beépítésüek, vagyis hosszanti oldalai mellett épültek különállóan. Az egyik sort a lakóház, az istálló, a nyári konyha, a nyári istálló, a kocsifészer, a góré és a disznóólak képezik, míg a telek másik szélén található a nyári kemence. A háromosztagú lakóház a kívül fűtős-kemencés-tüzelős típusúakhoz tartozik. A konyhát egy válaszfal előtérre és a szabadkémény előtti részre, a kéményaljára bontja.

A tiszta szoba (első ház, nagyház) a parasztház leglátványosabb része. A topolyai Tájház tiszta szobája már a századfordulón alkalmazott párhuzamos rendszert követi: bútorzatát tehát alapvetően a párhuzamosan elhelyezett, slingelt párnákkal magasra vetett, tornyos nyoszolyák, és az azok közé helyezett, és az azok közé helyezett almárium képezi.
A hátsó szoba (ház) volt a család tulajdonképpeni lakóhelye, itt lakott dolgozott, aludt, egyszóval itt élte hétköznapjait.
A lakóház folytatásában helyezkedik el a pince, majd a kamra.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support