Talpasház – Sellye (Ormánság)

7960 Sellye Köztársaság tér 6.
73/580 035, 30/968 2608
Ld a szövegben.
Egyéni: 300 Ft/fő, csoportos: 400 Ft/fő
Facebook elérhetőség: Sellye Kiss Géza Múzeum
sellyekissgeza@gmail.com
Svéda- Bracsics Tünde

Az 1950-es évek elején néhány lelkes pedagógus és népművelő szakember kezdeményezte, hogy Sellyén, az Ormánság „fővárosában” múzeumot létesít. Az összegyűlt anyag a ’60-as években – több helyszínváltást követően – a pécsi (JPM) múzeum gazdag ormánsági gyűjteményével kiegészülve került mai helyére. 1966 októberében, a Pécs-baranyai múzeumi és műemléki hónap keretében nyílt meg a volt katolikus iskola épületében a jelenleg is látható tárgyakból egy kiállítás, melyet 1967 októberében kibővítettek. 1968 októberében kapott helyet a múzeum udvarban a skanzen, melynek fő látványossága a talpakra épített „parasztház” volt, emellett hamarosan elkészült a (szintén talpakra épített) ólaspajta és méhes, valamint egy gémeskút is. Valamivel később a további bővítéseknek köszönhetően kiállításra került még a gabonás kamra, a gyöngyfai harangláb, és a kovácsműhely is.

A tájházban található kiállítás bemutatja az Ormánságban élők eszközeit, népviseletét, szőtteseit és a mindennapi élethez szükséges tárgyakat. A népszokások bemutatása által a látogatók megismerkedhetnek a népi és egyházi szokásokkal, az emberi élet legnagyobb eseményeihez fűződő hagyományokkal, termelési folyamatokkal, népi játékokkal. (Forrás: Mándoki László: Az Ormánság népéletéből)

Nyitvatartás:

Nyári – Kedd: 8-16, Szerda – Péntek: 9-17, Szombat: 10-16, Vasárnap: Előzetes bejelentkezés alapján ( 2 nappal)

Téli nyitva tartás: Kedd – Péntek: 8-15, Szombat: 10-15.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support