Taktaharkányi Tájház

3922 Taktaharkány Béke u. 28.
H-P: 9-15 óráig, Szo-Vas: előzetes bejelentk.
www.taktaharkany.hu
znebetti@gmail.com
Kovács Bernadett 

 

Az előkertes beépítésű telek hosszanti oldala mentén húzódik a 18 m hosszú, 5 m széles lakóház. Szoba, konyha (kéményalja, előtér), pitvar, istálló alaprajzú épület. A mestergerendán található bevésés alapján a lakóház építése 1784-re tehető. Vályog falazatú, aminek szélessége kb. 50 cm. Mestergerendás deszkafödém borul a szobára és a pitvarra. Az istálló keresztgerendás, de nem padlásolták le. Szarufás, kakasülős nyeregteteje elől, hátul farazatos, lekontyolt. A lakóház minden helyisége döngölt földpadlós. Az épületnek két udvari ajtaja van, az egyik a konyhába, a másik az istállóba vezet. A szoba jobb oldalán, a pitvar felőli falat szinte elfedi a fűtésre, sütésre szolgáló, eredeti helyén álló boglyakemence, a búbos.

A lakóház igen nagy értéke, hogy megőrizték ezt a konyhából fűtött, szép, széles padkával rendelkező kemencét. Sajátos a kemence egyes részeinek színezése: a tányér világoszöld, a nyakrész kék, a kemence hasa zöld és a padka fehér színű volt. A kemencének ez a fajta színezése általános volt a faluban. A konyhából fűtötték és ott volt a füst kivezetése is. A hátsó fal padkájára vaslemezes felületű rakott tűzhelyet építettek.

A konyha és a szobaajtó közötti sarokban egy kb. 30-35 cm magas, vályogból rakott és letapasztott ülőpadkát is találhatunk. Ez szintén jellegzetessége volt a hagyományos paraszti konyháknak, pitvaroknak Taktaharkányban. A falat sárral vakolták be, a falat fehérre, a földtől kb. 50-60 cm-re feketére meszelték be. A telket az utca felé fonott vesszőkerítés övezi. Az oldalsó és a hátsó kerítések lényegesen primitívebbek voltak, nádból készültek.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support