Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház – Zsámbék

2072 Zsámbék, Bicskei út 12.
23/ 340-694; 20/ 665-9464
Előre egyeztetett időpontban, + ld szöveg!
Felnőtt 400 Ft; Diák/nyugdíjas/csoport: 200 Ft
www.mizsambekunk.hu
muvhaz@zsambek.hu
Balázs Mónika Csilla

Az egykori zsámbéki Szent Vendel-ház szobáiban a festett bútorok a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot idézik.

A konyhában látható a legrégebbi zsámbéki bútordarab, egy igen régi technikával – túró és mész keverékéből készült úgynevezett kazeinnel – festett konyhaszekrény, amelynek elejét négy, a tulipán, a rózsa és a szegfű motívumaiból álló életfa díszíti. A konyhában látható tatai kerámiák a zsámbéki régi háztartásokban igen elterjedtek voltak. A szobába vezető ajtó kovácsoltvas sarokpántján gránátalma díszítés látható, amely a termékenység egyik jelképe.

A berendezés legjelentősebb darabja az 1874-es évszámot viselő szekrény, melynek festése sok jellemzőjében a Fekete-erdő vidékéről Zsámbékra települt németek hagyományait őrzi.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support