Szalacsi Tájház

Szalacs (Sălacea), 400-ös házszám
0040745451989 v. Tel:(004)0753293549 vagy    (004)0786344414,
Kérésre nyitja ki Szűcs György.
Románia megye
5 RON,350ft/személy, 3 RON, 200ft/személy csoport estén
www.partiumimuzeumok.ro
kiallitohaz@gmail.com
dr. Kéri Gáspár

Az Érmellékre egykor jellemző teraszos építkezési mód egyik utolsó emléke ez a 19. század közepén épített szalacsi zsellérház. A meredek völgy két oldalát teraszosították, és az így létrehozott három szintre házakat és pincéket építettek. A 2011-től látogatható tájház alapítója és működtetője Dr. Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos. A kert és a ház (30m²) a középső teraszon kialakított pincesor tetején található. A terepviszonyok miatt a ház két fala félig a földbe van. Az udvaron egy ma is használatban lévő gémeskút, a kert végében pedig tölgyfavázas, tapasztott falú illemhely található. Az udvart sövénykerítés, a kertet garádja övezi.

A tájházhoz tartozik az utca másik oldalán található tölgyfahomlokzatú, 1880-ban készült borospince. A 20. század elején a ház id. Dombi Ferenc tulajdonába került, aki béres volt. A család csak fél hektár földet birtokolt, felesége Szikszai Erzsébet, gyerekei Ferenc és Emma. Ferenc családja egy fedél alatt lakott az öregekkel, lekerítve a kamarából egy részt, ajtót és ablakot vágva az udvar felől. Ferenc székes mester volt, felesége pedig takarítónő. Négy fiuk született: Sándor, Ferenc, Miklós és Károly.

Az épület az 1970-es években a mezőőr Szabó Zsigmond és családja tulajdonába került. Leányuktól vásárolta meg az elhagyatott házat Kéri Gáspár.  A ház kétosztasú: hálószoba és kamra. A főbejárat makkos záras tölgyfaajtaján a kamarába jutunk, mely székkészítő műhelyként is szolgált. Ebben van a nyitott kéményű padkás kemence. A hálószoba szintén rendelkezik főzésre is alkalmas plattos tűzhellyel. Berendezése szerény: festett ágy 1873-ból, ácsolt asztal, falitéka, hárságy, gyékénykanapé és különböző funkciójú gyékényszékek. A berakott tűzhellyel egybeépítve van a dikó, mindkettő és a szabad kémény is azonos elv alapján készült: a rekettyével befonott tölgyfavázat betapasztották. Az épület négy oldala közül kettőt napraforgó kóróból készült akácfa lécvázra rögzített tornác övez. A ház tetejét tölgyfa szerkezetű elől- hátul kontyolt nádfedél képezi.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support