Sombereki Német Tájház

7728 Somberek, Rákóczi Ferenc u.18.
20/201-0426
Előzetes egyeztetés alapján.
ingyenes
www.somberek.hu
berek.kati@citromail.hu
Berek Zoltánné

A házat 1888-ban a Réder család építette. A fiúk ebből a házból vonultak a II. világháborúba, ahonnan sohasem tértek haza. 1945-ben a házat egy székely család kapta, akik 42 évig éltek benne.

A sombereki Német Tájház 2009. június 27.-én nyitotta meg kapuit a Rákóczi utca 18. alatt. Az 1930-as években újjáépített ház kőalapra épült, falait vályogtéglából húzták fel. Az utcai frontot vakolatlan téglával rakták ki. A lakóház tisztaszoba – sparherdkonyha – lakószoba – konyha beosztású. A padlásra a konyha melletti kis előszobából nyíló padlásfeljárón lehet felmenni. A lakóház mentén – az udvari felől – kőoszlopos gang található. A tisztaszoba berendezése korhű. A sparherdkonyhát csak ünnepnapokon használták, a szobában ágy és dívány is helyet kapott. A lakószobában több generáció élt együtt. A nyári konyhának épült helyiségben volt a füstölő a beépített üstházzal, kemencével és a rakott sparherddel. A telken kocsiszín is található, ahová a lovaskocsit állították, mellette pedig a szénapajta a takarmányt és a széna tárolására. Az istállóhoz csatlakozik a tyúkól, a disznós ólak és felette a góré, amelyben a csöves kukoricát tárolták. A telek végén a domboldalba pincét vájtak, mely egyben a kamra funkciót is betöltötte, hiszen a zöldséget és a bort is itt tárolták. A pince elé présházat építettek, amely a szüret, a disznóvágás, a lekvár főzés, a befőzések helyszíne is volt. Télen itt tárolták a zsírt is, amit nyáron a meleg ellen a pincébe vittek. A pince mellett volt a feljárat a hóstellre, ahol a gyümölcsös és a szőlő volt.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support