Róka tanya

24000 Szabadka Kőrösi u. 3.
Szerbia megye
http://www.etnolife.org/rokatanyahu.html

A Róka-tanyaként ismert épületegyüttes Szabadkától 18 km-re, Nosza falu közelében a Ludasi-tó keleti partján fekszik. Eredetileg két, egymás szomszédságában épült szállásból alakult ki, a Róka – és a Szalma – tanyából.

Az öregebb Róka – tanya  (korát nem ismerjük pontosan de feltételezhető hogy a XIX. sz. második felében épült) a környék egyik utolsó eredeti állapotú épülete, mely megőrizte az Észak-Bácskai nádtetős, döngölt falú, háromosztatú un. pannon háztípus építészeti jellegzetességeit. Ma is működnek a szabadkémény alatt fűthető banyakemencék, a tűzpatkák, a berakott- és a csikós tűzhelyek. A tó felöli  helységben látható a tisztaszoba eredeti díszes berendezése. A lakószobában a mindennapi élet használati tárgyait, eszközeit, szerszámait bemutató kiállítás őrzi a múlt emlékeit.
A szomszédos Szalma-tanya vert falú lakóépülete 1952- ben készült a régi tanya helyén. A paraszti építészet remeke, helységeinek beosztása már nem a hagyományos háromosztatú típust követi. Külön értéke a konyhában található berakott sparhet és a tó felöli szobában épített “ sifon“  kemence.

A Paca-tanya (így ismerték a helybeliek) a múlt század hetvenes éveinek derekáig csónakosházként működött. Ott laktak a csónakosék (Szalma család) és elsősorba Erzsike ill. Pöre néni aki negyven éven át szállította a tanyasiakat a ludasi templomba, a vásárra, heti piacra  és az un. Egyleti – iskolába siető gyerekeket a tó túloldalára. A tanya udvarán állt a vizen járó emberek és a halászok védőszentje a Nepomuki Szent János szobra melyet sajnos illetéktelen kezek eltávolítottak eredeti helyéről. Jelenleg a noszai hídnál látható. A korabeli fényképek alapján a gazdasági udvarban disznóól, tyúkól, istálló és egy hambár állott. A tanya felújítása során ezeket a melléképületeket újra felépítettük.

A Szalma-tanya alatti nádasok és a Sárgapartnak nevezett tórész hajdan népszerű horgászhelynek számított. Sok csónakot őriztek a tanya alatti meredek szakadású parton a nádasba futó mólóhoz kikötve. A tó akkor még nem volt eliszaposodva és a legendás halbőségre még ma is emlékeznek az idősebb tóparti (rétparti) emberek. Az itt található több mint ezer tárgyat számláló néprajzi gyűjtemény nagyban hozzájárul Észak – Bácska tárgyi és szellemi kulturális örökségének fennmaradásához bemutatásához, megismeréséhez.

Az Etnolife hagyományőrző civil szervezet gazdálkodik a két tanya felett. Az egyesület alapvető célja, népi kultúránk tárgyi és szellemi értékeinek feltárása, ápolása és bemutatása.
A  hagyományápolás és a tájház működtetése mellett, környezeti nevelés, tanulmányi diákkirándulások, nyári táborok szervezése és lebonyolítása képezik munkánk legnagyobb részét.

Az utóbbi évtizedekben mind nyilvánvalóbbá vált, hogy az emberi társadalmak sorsa a természettel való ésszerű kapcsolaton alapul. Ehhez nemcsak a természet ismerete, de a természet megőrzése iránti igény is szükséges. A lakosság mind nagyobb hányada él urbánus körülmények között, ahol a felnővő nemzedék nem ismerheti meg a természetet, nem tapasztalhatja meg törvényszerűségeit. A környezeti nevelés lényege a közvetlen tapasztalat – és élményszerzés, ezeken keresztül pedig a természettel való helyes kapcsolat kialakítása.  Júliusba, augusztusban táboroktól hangos a tanyasi udvar. Több nemzedék számára maradandó élményt és feledhetetlen kalandot jelentett a tanyasi vakáció, a nyári tábor. A gyerekek java évekig visszatér hozzánk. A környezet és természetismeret mellett népszerűek a kézműves foglalkozások, mint a szövés, a fonás, az agyagozás, a különböző kreatív műhelyek és a természetesen a sok-sok feledésbe merült gyermekjáték felelevenítése is.

A Róka tanya mint közösségi tér már hosszú ideje helyszíne a különböző szintű ifjúsági találkozóknak is. Az utóbbi időben egyre kifejezettebb lett az a tendencia hogy a Kárpát medence különböző pontjain élő magyar fiatalok találkoznak itt, közös programokat szervezve, ismerkednek, barátkoznak egymással. Több  határon átívelő Európa Uniós projektnek köszönhetően a Róka – tanyát sikerült úgy kialakítani hogy alkalmas legyen nagyobb csoportok befogadására is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support