Ócsai Tájház

2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
+36 30 494 3368
Márc 1.- Nov30. között P-Vas és ünnepnapokon 10:00-16:00.
950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, csoportos: 850 Ft/fő, helyi lakosoknak: 500 Ft/fő.
www.dunaipoly.hu facebook/ocsaitajhaz
ocsaitajhaz@gmail.com
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága; Kormos Rebeka

A sütőasszony háza az 1900-as évek első felét mutatja be.


Budapesttől 30 kilométerre, délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát. Az Öregfalu központjában, az Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit.

A lakóházakban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a 19-20. század fordulóján élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk. A nagygazda házában egy módos porta várja a vendégeket. Ennek az épületnek a tisztaszoba berendezése a polgárosodó parasztság miliőjét mutatja be. A kenyérsütéshez használt eszközöket a sütőasszony házában akár kézbe is veheti a vendég. Ez a ház él, így belépve minden érzékszervre hat ez a hajdani otthon. A melléképületekben és udvarokon a gazdálkodás eszközeit is láthatja az érdeklődő.
A Tájház gyűjteménye 2008-ban Népviseleti Babagyűjteménnyel bővült. A kiállítás az utolsó, ócsai népviseleti darabokról készült miniatürizált másolatokkal mutatja be, 60 cm-es textilbabákon. A gyűjtemény alkalmat ad a puritán viselet sajátos jegyeinket felfedezésére és kis kitekintést ad, mintegy kontrasztot állít, más vidékek gazdag viseleteinek bemutatásával.
A tájházegyüttes udvarain kinti kemencét, füstölőt, zöldségtároló vermet is találunk itt. Megteremnek továbbá a hagyományosan a paraszti udvarokra jellemző gyümölcsfák, gyógy- és fűszernövények is.

Az Ágasház portája az utcáról, külön kapun közelíthető meg. Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. A kicsiny házban helytörténeti kiállítások és iskolatörténeti kiállítás kapott helyet. Az épületeket és kiállításokat a programokhoz kapcsolódóan viseletbe öltözött kollégák mutatják be, ezzel is biztosítva a látogató számára az élményt.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support