Német Nemzetségi Tájház Újbarok

2066 Újbarok, Fő u. 8.
+36 30 954 0414, +36 30 529 1249
nincs
www.saar-ujb.hu
naagy.viktoria@gmail.com, ovienator@gmail.com
Nagy Viktória

Újbarok községet nem közvetlenül telepítették be németekkel, hanem Felsőgalláról, illetve Pilisvörösvárról érkeztek ide a telepesek az itteni erdőterületek kiirtására 1773-ban.

A településhez nagyon kevés földterület tartozik, így a mezőgazdaság kisebb szerepet játszott az itteni lakosok életében. Inkább a kézműves mesterségek voltak jellemzők (pl. cipész) a falu lakosságára. Az emberek nagy része Budapesten talált munkát. A fiatal lányok gazdag családoknál szolgáltak, a férfiak a Herz szalámi gyárban, a Pénzverdében, valamint a MÁV-nál vállaltak munkát.

A lakóházba lépve a konyhába jutunk, ahol a százéves gyönyörű konyhabútor mellett használati tárgyak is láthatók, mint pl. vajköpülő, tejesköcsögök, tányérok, kondér és különböző munkaeszközök, mint a kukoricamorzsoló. A falon fésűtartó, falvédő, korabeli törölköző, egy fogason pedig egy régi tarisznya lóg. Az első – úgy nevezett “parádés” – szobában az egyik oldalon magasra vetett ágy látható hat párnával, mellette éjjeliszekrény imakönyvvel. Az ágy végében áll a bölcső, benne kisbabával, akit fiatal, hagyományos viseletbe öltözött házaspár őriz. Mögöttük ruhás szekrény, benne ruhanemű és ágynemű található. A szoba jellegzetes bútora a “khászli” (helyi nyelvjárásban), ami tulajdonképpen egy komód. A falon szentképek és szenteltvíztartó, illetve minden szobában feszület tanúskodik az egykori helyi lakosok istenfélő, mélyen vallásos életmódjáról.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support