Német Nemzetiségi Tájház – Városlőd

8445 Városlőd, Kossuth Lajos u. 1.
88/507 220
máj.1 - szept.30. K-Szo 13.00-17.00
https://varosloditajhaz.hu
info@varosloditajhaz.hu

A német nemzetiségi hagyományok bemutatásának és felelevenítésének az egyik közösségi színtere.

A törpeoszlopos, mellvédes tornáccal ellátott, bolthajtásos belső terű, szarufás szerkezetű, nyeregtetős, macskalépcsővel lezárt oromfalu épület a bakonyi német népi építészet jellegzetes példája. Egységesen illeszkedik Városlőd műemlékileg védett utcaképébe. A keresztcsűrös elrendezésű szalagtelken két, egymáshoz épített lakóépület található. Az épület belső lakásrészében egy konyha és két szoba található. Valamennyi helyiség agyagpadlós, a mennyezetet hosszában egy tölgyfából faragott mestergerenda tartja.

A konyha ún. füstös konyha, hagyományos kemencével és konyhai eszközökkel. A nagyobbik
szobában a századfordulóra jellemző bútorok láthatók a hagyományos elrendezésben. A főhelyet a kenyértartóval ellátott asztal és a sarokpad együttese alkotja. Az utcára nyíló két ablak között áll a sublót, tetején egyszerűbb dísztárgyakkal. A bal hátsó sarkot a nagyméretű cserépkályha foglalja el, amelyet a sütővel és főzőlappal is elláttak. A nagyobb bútorok (ágyak, szekrények, ládák) a hosszanti falak mellett kaptak helyet. A szekrényben korabeli ruhadarabok, ágyneműk, törülközők, kendők, stb. láthatók. A kisebb szobában tekinthető meg a népviseleti kiállítás. Itt kaptak helyet egy régi hagyomány, a Christkindl-járás alkalmával használt nagyon díszes ruhák is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support