Nagyrábéi Tájházak

34173 Nagyrábé, Rétszentmiklósi út 2/a.
06 54 534 061
   
www.facebook.com/muvhaznagyrabe
muvhaz@nagyrabe.hu
Balogh Sándorné

A nagy tájház az 1848-49-es időszak módos parasztházát jeleníti meg a berendezése által. A mögötte levő kistájház pedig a szegényparaszti életet mutatja be.

A művelődési ház parkjában kialakított tájház a település múltját, az itt élő emberek egykori életvitelét, és a táj élővilágát mutatja be. A művelődési ház igazgatója az 1963-as induláskor a néprajzi értékek megőrzését tűzte ki legfontosabb célnak. Ennek eredményeként 1965-ben felhívást intéztek a helyi lakosokhoz, melynek eredményeként több száz felajánlott használati tárgy került a művelődési ház tulajdonába. A tárgyak bemutatására Szűcs Sándor tervei alapján az intézmény udvarán egy nagyrábéi középparaszti lakóház mintájára tájházat építettek. Az épületen napsugarakkal díszített deszkaoromzatot találunk. A nádfedeles épület oldalában faoszlopos, deszkaámbitusos tornác húzódik. A lakószoba egyetlen ablakát zsaluzott spaletta zárja.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support