Nagyhegyesi Tájház

4064 Nagyhegyes, Kossuth utca 4.
nh.konyvtar@gmail.com
Bejelentkezéssel
nh.konyvtar@gmail.com

A Hortobágy keleti részén, a Hajdúság délnyugati határán elterülő, történelmi múltra visszatekintő település: Nagyhegyes, ahol 1952-ben 100 egyforma házat építettek. Ezek közül mára már csak egy, a tájház emlékeztet a korabeli épületekre.

Kosztolányi László, az akkori tanyasi iskolák igazgatója indítványozta a telepített falu létrehozását, melyben Veres Péter író, miniszter személyében támogatóra talált. A kormány 1949-ben elfogadta a javaslatot és száz egyforma házat épített, amelybe a lakók 1952-ben költözhettek bele. 20 évvel később, 1972-ben már csak egyetlenegy lakóházat találtak, amely megegyezett az alakuláskor átadott házakkal: a Rákóczi u. 7. szám alatti épület, Máté József és családja tulajdona. Nagyhegyes megalakulásának 50. évfordulójára, 2002-ben készült el a Tájház, amely küllemében és belső elrendezésében ugyanolyan, mint amelyekbe 1952-ben beköltöztek a lakók. Helyi lakosok felajánlásai tették korhűvé a házat. Kertész Imréné, édesanyja hagyatékából bútorokat, míg Rimócziné Katalin eszközöket, ruhaneműket, edényeket adományozott. A belső teret kemence ékesíti.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support