Múltház Múzeum, Balatonberény

8649 Balatonberény, Kossuth Lajos u.129.
+36/85/377-575
Jún. 20 - aug. 20.: K-V 15.00- 19.00. Az év többi részében előzetes bejelentkezéssel.
500 Ft
balatonberenykonyvtar@gmail.com
Barjákné Martin Judit

Az épület több mint 150 éves, azon kevés eredeti állapotában fennmaradt paraszti házak egyike, amely megőrizte a Balaton nyugati térségének jellemző építészeti megoldásait.


Az épület Balatonberény belterületén fekszik, annak történeti magjában. Az utca fűrészfogas beépítésű és a 18-19. századi telekszerkezeteket mutatja. A 19. század elejéből fennmaradt, vertfalazatú, eredeti állapotú épület döngölt, tapasztott földpadlózatú. Oromzata vályogból falazott. A tetőszerkezet szarufás. A nyeregtetőt nád fedi. Nyílászárói eredetiek. A ház két részből áll, két külön bejárattal. Az első házrész háromosztatú, szoba – konyha – kamra elrendezéssel. A padlásra a kamrából lehet feljutni. A konyhában un. oroszkémény található. A második házrész kétosztatú, konyha – szoba elrendezéssel. A padlásra az épület hátsó végfaláról lehet feljutni. Berendezési tárgyait a falu lakói adományozták. A kiállításon megtudhatjuk, hogy 1906-ban néptánc-, népszokás- és népdalgyűjtő útján Bartók Béla járt a községben is. A kiállítás másik érdekessége a dereskő, a büntetés-végrehajtás korabeli eszköze.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support