Mezőfalvi Tájház – Herzogendorfer Heimatmuseum

2422 Mezőfalva, Kossuth u.30.
+36 70 796 6986
Ápr 1-Okt.31: Kedd: 8-12-ig; Csütörtök:13-17-ig; Szombat.8-12-ig. Egyéb időpontban, kérésre, bejelentkezéssel.
ingyenes
https://www.facebook.com/mezonemet/
troppertmaria@gmail.com
Molnárné Troppert Mária 

 


Mezőfalva a (korábban Hercegfalva) nagyközséget a Ciszterci rend, József nádor közbenjárásával, alapította 1811-ben. A Habsburg főherceg iránti tiszteletből adta a rend településnek a Hercegfalva nevet.

1951-ben felülről jött kezdeményezésből (a közelben akkor kezdett épülni Sztálinváros, a mai Dunaújváros) változtatták a nevét Mezőfalvára. A község betelepítése Zirc környékéről, a bakonyi hegyvidék, valamint Fejér megye német ajkú településeiről történt, úgynevezett belső betelepítéssel. A telepesek a jó minőségű termőföld és az adókedvezmények reményében vállalkoztak a falualapításra.
Nemzetiségük szerint 80%-ban német ajkúak voltak. Ez az arány meg is maradt az 1946-os sváb kitelepítésig, amikor a falu lakosságának majdnem a fele, 1300 ember űzetett el Németországba. A házat 1875-ben építette a Birkás család, melynek identitása háromnegyed részben sváb. 1992-ben halt meg a család utolsó tagja 93 éves korában, hátrahagyva a ház összes ingóságát, köztük családi képeket, iratokat stb. A faoszlopos, gangos ház részei: az utcafront felőli első szoba, majd azt követi a nyitott kéményű
konyha búbos kemencével, mely a hátsó szobát is fűti. A hátsó szoba után található a kamra a tehénistálló, lóistálló, fészer, mögötte a góré (csöves kukoricatároló), a fészerben a gazdasági udvar eszközei, valamint bortermelés kellékei találhatóak. A régi hagyományokra jellemzően szederfa áll az udvaron. A telek jobb oldalán virágoskert, gémes kút, tyúk- és disznóól van. A házhoz nagy kert tartozik, mely lóherével van bevetve.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support