Markazi Tájház

3262 Markaz, Fő utca 108.
06 37 363 562
Előzetes egyeztetés alapján. Tel: H-P: 06 36 363 563
ingyenes
www.markaz.hu
markazikonyvtar@gmail.com
Füzy Andrea

A házat az 1870-es években egy helyi mesterember, Valkó Vendel építette két család számára, két külön bejárattal.

A lakóépület szarufás, torokgerendás, vízvetős, deszkaoromzatos, nem típusos háromosztatú ház. Eredetileg két család részére épült, 2 külön bejárattal (1 kemencés szoba és a szabadkéményes konyha). A gyakorlatban általában egy család lakott benne, a hátsó részben átmenetileg laktak vendégcsaládok. A XIX. sz. közepe előtt Markazon fából építkeztek, későbbpatakkőből vagy kőbányák, kőfejtők terméséből. A tájházat durván faragott patakkőből, agyagos földbe építették, teteje nád (korábban tetőfedésre rozsszalmából kötött zsúpot használtak). A belső terek alapzata „földes”, amelyet lótrágya és agyag keverékéből tapasztottak össze. Erre került föl egy vékony, tehéntrágya és markazi vörös föld („híg massza”) keverékéből álló réteg, mely azt a célt szolgálta, hogy a felület egyenletesebb és színesebb legyen. A falakat fehérre meszelték, a homlokzaton kék színű ablakkeretezéssel és lábazattal.
A lakóépülettel párhuzamosan húzódik egy kamrából és egy eszköztárolóból álló gazdasági épület. A berendezési és felszerelési tárgyak java része az 1910-es évekből származik. Bölcső, vetett ágy, rokka, szövőszék, konyhafelszerelési tárgyak, a hajdani életmód jellemző darabjai mind megtalálhatók a házban. A komód tetején Keszthelyi Jánosné, Marika néni népművészeti babái és népi gyermekjátékai sorakoznak.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support