Lapu Istvánné Tájház – Zsámbok

2116 Zsámbok, Bajza Lenke tér 1.
+36 28 462-343, 06 /20 458 15 99
Bejelentkezéssel
ingyenes
bodaheni72@gmail.com
Bodáné Majoros Henrietta

Lapu Istvánné Margit néni gyűjteményét mutatja be a tájház, amely 1982-ben nyitotta meg kapuit.

A ház hagyományos elrendezésű: szoba, konyha, szoba, kamra. Az első szobát itt nem tiszta szobának, hanem első háznak nevezték, ennek megfelelően a másikat hátsó háznak. Az első ház berendezése magasra vetett ágyból, asztalokból és székekből, sublótból áll. Ez utóbbiban megleljük a zsámboki népviselet legszebb darabjait. Továbbá ennek tetején kézzel festett poharakat láthatunk, amelyeket a legények vettek ajándékba a lányoknak a búcsúban. A sarokban búbos kemence áll, amelyet a konyhából fűtöttek. A hátsó házban találjuk a szövőszéket, bölcsőt és állókát, ami a mai járókának felel meg. A kamra jelenleg nyugdíjasklubként üzemel, ezért a különböző szerszámokat az istállóban és a szín alatt tekinthetjük meg. A tájháznak a bemutatáson kívül abban is nagy szerepe van, hogy helyszínül szolgál a népi együttes által bemutatott lakodalmas lebonyolításához, előadásához.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support