Lamberg – kastély Kulturális Központ – Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás

8060 Mór, Szent István tér 4.
22/562 086, +36 30 481 5784
Csak sváb tájház belépő: 500,-Ft
lamberg-kastely@lambergkastely.hu
Viola Andrea

A magyar történelmi borvidékek egyik jelentős települése, amely európai hírnevét a XVIII. században telepített szőlő-és borfajtának, a „Móri Ezerjó”-nak köszönheti

A “sváb szoba” és kamra, az ide telepített német lakosság életébe enged bepillantani. A szobában megtekinthetők az 1900-as évek elejéről származó bútoraik, használati tárgyaik, népviseletük, imakönyveik, egyéb vallási emlékeik. A konyha részben a két részből álló konyhaszekrényben láthatjuk a jellegzetes, „sváb” színes virágcsokros mintájú étkészletet, a szekrény tetején a különféle köcsögöket, törő és őrlő berendezéseket. Különleges tárgyunk a fújt technikával, üvegből készült rovarcsapda.

A kamrában azokat a tárgyakat láthatjuk, amelyeket nem mindennap használtak. A mosás, a vasalás, a kenyérsütés, a zöldségek és a káposzta szeléséhez szükséges eszközöket. A kamra legérdekesebb tárgya a kézi hajtású mosógép, mely az automata mosógép őse lehetett.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support