Kétegyházi Román Nemzetiségi Tájház

5741 Kétegyháza, Kossuth utca 68.
66-561-870
igény szerint, bejelentkezés a 30/8308507-es telefonszámon
nincs
www.atruroman.hu
centru@invitel.hu
Vetróné Negreu Mariana igazgató

A magyarországi románok első, és mindezidáig egyetlen tájháza.

Az 1920-as évek román középparaszti lakáskultúráját reprezentáló berendezési tárgyak egy része eredetileg is a ház berendezéséhez tartozott, legnagyobb része helyi gyűjtés eredményeként került a tájházba. A tisztaszoba a románok körében is sokáig megőrizte eredeti funkcióját. Itt fogadták a vendégeket, itt ünnepelték az év jeles ünnepeit, itt feküdt a gyermekágyas asszony és itt ravatalozták fel az elhunytat. A paraszti lakóháznak nem annyira a bútorzata, mint inkább annak belső elrendezése és díszítő elemei (festett falfelület, textíliák, fényképek, ikonok) kölcsönöznek a házbelsőnek román jelleget. A szőtt- hímzett textíliák, díszabroszok, díszlepedők, törülközők, párnahajak a paraszti lakásbelső leginkább román jegyeket magukon viselő elemei. A pitvar jellegzetes edényei között a kantakocsit, szénvonót, sütőlapátot és a kredencen látható cseréptányérokat említhetjük meg. A nyári konyha berendezését egyszerű bútorzat (asztal, székek, polc, kredenc, háncsfonatú dikó), valamint konyhai eszközök és edények képezik. A ház éléstárának, kamrájának legjellegzetesebb tárgyai és eszközei között a keményfából ácsolt hombárt, a vékát, a darálót, a kenyérsütés és a kenderfeldolgozás eszközanyagát említhetjük meg. A tájház tulajdonosa 2004-óta a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support