Hőgyészi Német Nemzetiségi Gyűjtemény Tájháza

7191 Hőgyész, Fő u. 3.
74/488 169
Bejelentkezéssel
homorodi.karolyne@gmail.com
Homoródi Károlyné

A tájházban a hőgyészi német viseleten kívül megtalálható Kalaznó, Dúzs, Dióserény, Murga népviselete is.

Az általános iskola udvarán levő épületben található a tájház. A helyiségek korhű bútorokkal berendezve idézik azt az időszakot, amikor 1722-ben német telepesek népesítették be a törökök által elpusztított községet. A Dunán bárkával, az ,,Ulmer Schachtel”-lel érkeztek Magyarországra. A tolnai kikötőben Mercy gróf hajdúival megállíttatta a hajót és a legjobb kézműveseket, mestereket, azaz kőműveseket, ácsokat,
asztalosokat, kőfaragókat kiválogatta, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Hőgyészen kastélyt építsen. A német telepesek Németország különböző részeiről érkeztek, pl.: a svájci Jurából, a Fekete-erdőből, Essen-ből, Türingiából stb. Csak azokat a telepeseket fogadták, akik legalább 200 Ft-tal rendelkeztek, mellyel saját gazdaságuk alapját megteremthették.
Szorgalmas, takarékos, céltudatos német lakosság volt, akikre számítani lehetett. A településen magas színvonalú gazdaságot teremtettek. A heterogén német nyelvű lakosság eleinte tartotta saját népviseletét, de műveltségük, szokásaik hatottak egymásra, így a későbbiek folyamán kialakult egy egységes viselet. A gróf házvezetőnője, aki Bécsből származott, nagy befolyással volt az öltözködés változására. Télen, mikor nem volt munka a szántóföldeken, összegyűjtötte a lányokat, asszonyokat és hímzésre, horgolásra tanította őket.
A gazdag hímzéssel díszített ingek, kötények, kötött tarka tutyik teszik egyedivé a hőgyészi sváb viseletet. A népviselet a kisgyermekkortól az elsőbálos (Weßball) viseleten keresztül az esküvői ruháig megjelenik a kiállításon. A falakon régi fotók is megtekinthetők. A konyhában régi konyhai eszközök idézik a múltat.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support