Hidasi Tájház

7696 Hidas, Kossuth L. utca 111.
20/521-7972
Előzetes bejelentkezés alapján!
Felnőtt: 200 Ft; Diák és nyugdíjas: 100 Ft
www.hidas.hu
hitter.istvan@freemail.hu, hidastajhaz@gmail.com
Hitter István

A ház pontos mása helyet kapott a szentendrei skanzen dél-dunántúli tájegységében.

A község évtizedes múltját foglalja magába a Tájház, mely a jelen és a jövő nemzedék számára példaértékű. Híven tükrözi a község lakóinak összefogását, erejét, akaratát. A ház egy XIX. században élt gazdag német földműves, Johann Lukas tulajdona volt a szomszéd házzal együtt. Az épület több lépcsőben nyerte el mai formáját, folyamatos bővítése jól követhető, precízen dokumentált.

Az 1920-40-es években az egész ház cselédlakásként funkcionált, a II. világháború végén az első két helyiségben postahivatal működött. A tulajdonost és családját kitelepítették Németországba, helyükre az andrásfalvi Biszak család került 1945-ben. A székelyek és a svábok békés egymás mellett élését reprezentálja a hidasi tájház, amely a két népcsoport tárgyi emlékeit őrzi.

Az összegyűjtött anyag jelentős része a lakosság adománya, kisebb része vásárlás útján került a gyűjteménybe. Látható itt berendezett székely és német szoba, a konyhában motolla, mosóteknő dörzsölő fával, gyapjúfésű, szilvaaszaló, vaslábas, szalmatálak.

Egy külön szobában kaptak helyet nagyanyáink falvédői magyar és német nyelvű felirattal, a régi dísztörölközők, fésű és kefetartók is.

Az istállóban mezőgazdasági eszközök, ekék, sorhúzók, lószerszámok. A kiállítás legrégebbi darabja az 1793-ból való szőlőprés.

A ház pontos mása helyet kapott a szentendrei skanzen dél-dunántúli tájegységében.

Dr. Zentai Tünde muzeológus, Videcz Ferencné helytörténész segítségével 620 műtárgyat gyűjtött a községben a szentendrei ház berendezéséhez.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support