Hegypásztor pincék – Oszkó

9825 Oszkó, Szőlőhegy
+36 30 732 5326
Bejelentkezéssel
Vas megye megye
www.hegypasztor.hu
kati@hegypasztor.hu hegypasztor@oszko.hu
Drimmer Lászlóné

A közel 2 hektáros Hegypásztor Birtokon a népi építészet emlékei, a zsúpfedeles présházak, a szőlő, a gyümölcsös, mind a népi életre jellemző egyszerűséget sugározzák.

A falu jellegzetessége – a Hegyhát többi településéhez hasonlóan – a határában található, apró parcellás szőlőhegy, ahol a Hegypásztor pincék találhatók. A szőlőhegy a XVIII. században nyerte el mai formáját. Ebben az időben alakult ki a hegyközségi szervezet, amelynek szigorú szabályzata megakadályozta a hegy területének változását. A szőlőhegy bejáratában található két többszáz esztendős tölgyfa, amelyek annak a tölgyesnek az utóhírnökeinek tekinthetőek, amely valamikor a szőlőhegy területén helyezkedett el.
Valószínűleg ennek a tölgyerdőnek a faanyagából készültek az első présházak is. Bár az oszkói szőlőhegy nem tartozik egyetlen borvidékhez sem, az itt készült borok mindig nagy hatást gyakorolnak az ide betérő emberekre, nemcsak zamatuk, de erejük miatt is.


Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support