Hajóvontatók háza – Mecsér

9176 Mecsér, Dózsa u. 56.
+36209365966
Előzetes bejelentkezés alapján
Díjmentes
www.kisalfoldkincsei.hu
kisalfoldkincsei@t-online.hu
Simon Beatrix

Tájházunk Mecséren, a Mosoni-Duna partján található, helyi védettséggel rendelkezik.

Az épület közel 200 éves, a fennmaradt hagyományok szerint egykoron a folyón zajlott víziközlekedés résztvevőit szolgálta ki.

Az épület utcával párhuzamos gerincű, vegyes falazatú nádtetővel fedett.

Az eredeti építés nem ismert. Az épület négy helyiségből áll. Az épületbe belépve egy kis előtérbe érkezünk, amely egy légtérben van a konyhával. A konyhában nyitott teres kémény található. Az előtérből balra nyílik egy szoba, illetve jobbra egy kis kamra, ahonnan a padlásra is fel lehet jutni. Részben vályog, részben tégla falazatú, hagyományos léptékű épület, amely a hajóvontatók háza volt régen.
Tetőfedés nádazás. Értékes kályha található a szobában. A kamra és a szoba még hagyományos döngölt föld padozatúak. Az épület legnagyobb értéke, hogy szinte eredeti állapotában megmaradt.

Az ingatlan a Kisalföld Kincsei Egyesület tulajdonában van.

Az Egyesület fő célja, hogy felkutassa, megőrizze, védje és bemutassa   természeti, kulturális és épített örökséget, hagyományokat. Fő hitvallásuk, hogy tisztelni és megőrizni kell a régi értékeket, mert a múlt értékeiben ott a jövőnk. 

Céljuk egy olyan épületet megőrizni, amelyből már nagyon kevés található meg eredeti formájában.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support