Hajdúszoboszlói Gazdaház

4200 Hajdúszoboszló, Vasvári Pál u. 40.
52/ 359-119
szeptember – május: hétfő - péntek 9:00 – 12:00 óráig, június – augusztus hétfő - péntek 15:30 – 19:00 óráig
1.100 Ft
http://gazdahaz-hajduszoboszlo.hu/
gazdahaz.hajduszoboszlo@gmail.com
Vaskó Istvánné

A közel 30 éves munka, az elmúlt évek kiemelkedő fejlesztéseinek és a Gazdaház élettel teli működtetésének elismeréseként a Tájházszövetség által alapított az Év Tájházvezetője díjat 2019-ben Vaskó Istvánné Borika, a hajdúszoboszlói Gazdaház gazdasszonyának adományozta a Tájházszövetség.


A hajdú hagyományaira büszke fürdővárosban, Hajdúszoboszlón, a város szélén, a helyiek által Czeglédy – házként ismert műemlék épületben, a Városszépítő Egyesület szakmai, a város anyagi és a telket megvásárló Vaskó-házaspár több éves, kitartó, sok-sok munkával járó épület-felújításának köszönhetően 1995. szeptember 15-én nyitotta meg kapuját a korabeli bútorokkal berendezett épületben a Gazdaház. A ház alföldi típusú, klasszicista, a telek belseje felé elnyúló, nyeregtetős, cseréppel fedett épület. Pitvarából nyílnak a szobák, tornácáról lejárat vezet a pincébe, amely fölött grádicsos kamra helyezkedik el. A ház berendezésével bemutatja, hogyan, milyen használati tárgyak között élt hajdanán egy kisnemesi család. A házat építtető Czeglédyek vezető szerepet vállaltak Hajdúszoboszló életében. Közülük került ki a „tizedes város” utolsó főkapitánya is, aki a Hajdúkerület megszűnése után az első polgármestere lett a városnak.

A ház előtti Gyógynövénykertben mintegy 50 fajta gyógynövény fogadja a portára belépő látogatót. A ház gazdasszonya, mint fitoterapeuta mutatja be az érdeklődőknek a kert gyógynövényeit, élvezetes bemutatóján sok ismeretet szerezhetünk termesztésükkel, begyűjtésükkel, felhasználásukkal, alkalmazásukkal kapcsolatban, mely betegségekre javallottak, mik az esetleges ellenjavallatok a használatuknál. Majd a házba belépve a múlt századi enteriőrben a Köpöly, nadály, frászkarika, vagyis a népi gyógyítás eszközeivel ismerkedhetünk meg. A bemutató végén nem maradhat el a gyógynövényteák kóstolása sem. A ház előtt, téglával kirakott, 6-8 méter mély, mai napig bővizű gémeskút áll.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support