Hagyományok Háza Bácsgyulafalván

25222 Bácsgyulafalva, Ady Endre u. 120.
(+381) 25-864-103; (+381) 25-864-314
előzetes egyeztetés alapján
Szerbia megye
http://www.bacsgyulafalva.net/muzeumok/170-hagyomanyok-haza?ygstart=12
Makó Erzsébet

Bácsgyulafalván 1883. október 29-én verték le a karókat, mellyel a település és a telkek határait jelölték ki a Bánatból betelepülő lakosok számára. A Bácskába érkező ősök főleg dohánytermesztéssel foglalkoztak, egyedülállóan a környező falvak közül. A kitartó és szívós munka eredményének köszönhetően a falu fejlődésnek indult, az akkori magyar ajkú lakosainak száma elérte a 3.500 főt, mely napjainkra már sajnos 1.200 lélekszámra csökkent.
A település első házai döngölt falazattal, nádfedéllel és napsugaras véggel („Nap kapu”, „Isten szöme”) épültek. Mára már csak néhány romos épület idézi a paraszti kultúra ezen kincseit.

A bácsgyulafalvai Hagyományok Háza és az ebben található gyűjteménytár 2008 évtől került felújításra és folyamatosan bővítésre. A ház az 1920-as évek végétől a Kabók család tulajdonában állt, s felújítására is – a délvidéki magyar hagyományok őrzése céljából – családi önerőből került sor. A telken álló, korábban melléképületként használatban lévő házban a paraszti házimunka legjava zajlott: dohánycsomózás, disznótor, lekvár főzés, nagymosás, kenyérsütés, tarhonyakészítés. Belső tere ennek megfelelően kialakított, egy konyhából és szobából áll (jelenleg „tisztaszoba”-ként berendezett). Található benne ma is jó meleget adó banyakemence, földsparhelt, „vakluk”, a ház alatt lévő pince pedig mindenkor biztosította az élelem és a bor hűtését.

A gyűjteménytár tartalmaz a településen egyedülállóan megtalálható hímzésekkel díszített finomvásznakat, néhány helyi viseleti darabot, régi bútorokat, konyhai használati tárgyakat, mosáshoz használt fateknőt, mángolót. A háznál egyben megtekinthetők a mezőgazdasági munka eszközei, melyekből csak néhányat kiemelve: kasza, favilla, kézi morzsoló, kukák kötelekkel, dohányfűzőtű, dohányvágó, fakerekű parasztkocsi. A bácsgyulafalvai Hagyományok Házában Makó Erzsébet (szül. Kabók) előadásai révén az érdeklődők megismerkedhetnek a helyi szokásokkal és kézműves tevékenységekkel.

A házat és a gyűjteménytárat a kedves érdeklődők előzetes bejelentkezés alapján megtekinthetik. Elérhetőség: (+381) 25-864-103; (+381) 25-864-314.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support