Gyönki Német Nemzetiségi Tájház

7064 Gyönk Táncsics Mihály utca 448.
74/448 543
Bejelentkezéssel
Ingyenes
muvhaz.gyonk@gmail.com
Balogh Szabina

A lakóház a protestáns vallású németek tárgyi kultúráját mutatja be.

A 19. században épült, vert falu, eredetileg zsúptetős házhoz az 1930-as években a házzal párhuzamosan istállót és fészert emeltek, miközben a régi istállót szerszámoskamrává, műhellyé alakították át. Az első szoba a két világháború közt élt emberek ízlésvilágát reprezentálja. A szekrényekben és ládákban a gyűjtemény viseleti darabjait helyezték el. A falakon fényképek, az asztalon biblia, énekeskönyv. A lakókonyha szekrénye és falitékája, az asztal paddal, szép csempéjű takaréktűzhelye (mely a hátsó
szobát is fűtötte) a hétköznapokat idézi. A hátsó szobában a hímzett dísztörölközők és a gyöngyös főkötők szép sorozata látható. A folyosóvégén nyílik az eredeti használati tárgyakkal berendezett kamra. A polcokon szódás és befőttesüvegek, edények és egyéb konyhai eszközök vannak. Innen vezet lépcső a padlásra. Az egykori lakóházzal egy fedél alá épült istálló ma a kenderfeldolgozás eszközeinek tároló helye. A ház mögött sertésól áll. A telket lezáró löszfal üregeiben, melyből az építkezéshez kitermelték a földet, krumplispincét, borospincét és baromfiólat, sütőkonyhát találunk.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support