Gálospetri Tájház

Gálospetri (Galospetreu), 385-ös házszám
0040745451989
Kérésre nyitja ki Móricz Ilona, Tel: (004)0740138936
Románia megye
5 RON,350ft/személy, 3 RON, 200ft/személy csoport esetén
kerigaspar@freemail.hu
Dr. Kéri Gáspár

Az Érmellék Bihar megyei részén, Gálospetri központjában található tájház egy középparaszt portát mutat be a századfordulón és 2002-től látogatható. Alapítója és fenntartója dr. Kéri Gáspár, gálospetri-i születésű, székelyhídi fogorvos. A portát 1925-ben Sándor Antal és családja vásárolta meg, jelenleg unokája Kéri Gáspár a tulajdonos. Az ezt megelőző 50 évben igen gyakran cserélt gazdát. A századfordulón a lakóház leégett, ekkor 3 vályoggal megnövelték a falak magasságát és új deszkafödémet kapott. A tornác felől egy ablakkal kevesebb lett, de nagyobb méretűeket építettek a régiek helyett. Az említett beavatkozások ellenére a ház megtartotta hagyományos jellegét. Az 1870-ben épült lakóház mellett megtalálhatók a gazdasági épületek is: háromosztatú istálló, árnyékszék, szénásszín, háromrekeszes disznóól, gémeskút és szőlőspajta pincével.

A tájház udvarán kacsákat nevelnek. A kerítés, a kapu és az utcafronton elhelyezkedő góré még létező 20. század eleji ácsmunkák hiteles rekonstrukciója, úgyszintén a kertfelőli sövénykerítés is. A háromosztatú lakóház nádfedeles, könyöklős tornáccal ellátott, vert falas épület. A később hozzáépített kamara vályogból készült. A nagyház berendezése ó- német stílusú fenyőgarnitúra, öntött vaskályha, a pitaré pedig csikósspór, stelázsi, kamaraasztal, gyékényszékek. A hátsóház kemence szája a pitarba nyílik. A hátsóház berendezése: flóderes deszkaágy, gyékénykanapé, gyékényágy, gyékényszékek, diófaasztal, festett atúzsér (felső részén polcos kredenc), vizes pad és berakott spór. A tornác végén nyílik a kamra, melyben a háztartásban használt eszközök találhatók.

2010-ben a gazdaság egykori főzőházában átmenetileg az Érmellék ‘56-os lelkész-mártírjának, Sass Kálmánnak rendeztek be emlékszobát. A szénásszínben gazdasági eszközök és átmenetileg vaskályha kiállítás található. A ma is használatban lévő szőlőspajta és a pince a valamikor híres érmelléki borászat eszközeit tárja elénk.  Előre bejelentkezett csoportok számára az Érmelléket bemutató egy vagy több napos programot szervezünk. Egynapos program 20 főtől felfelé idegenvezetéssel (20Ron,1400 ft/személy): a szalacsi négylyukú kőhíd, a pincesorok és a tájház, kiállítások az ottományi komáromi kúriában, Gálospetriben a tájházban ebéd (hortobágyi palacsinta és krumplis béles) és borkóstoló, a tájház és a műemlék udvarházak bemutatása, az egyikben Böjte Csaba gyermekotthont működtet.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support