Egyeki Tájház

4064 Egyek, Fő út 57.
52/ 579-004
www.konyvtar.egyek.hu
tarkanyi.bela.konyvtar@gmail.com
Gábor Istvánné (Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház)

A „Népélet Egyeken a XX. század első felében” című állandó kiállítás az 1960-as évek elejéig követi az utolsó tulajdonos család élet- és munkakörülményeinek alakulását. 

Tipikus, gazdálkodó, paraszti család lakóépülete, a hozzákapcsolódó, gazdasági épületekkel. A lakóépület építtetője több mint 10 kh saját földön gazdálkodott az 1920-as évekig. Az épület 1895-ben épült. Az építtető fia mintegy 32 kh-on gazdálkodó középbirtokos lett a XX. század közepére. A lakóházat méretei, alaprajzi tagolása, külső formai megjelenítése alkalmassá tették arra, hogy a településen gyűjtött berendezési tárgyakból, bútorokból, használati és viseleti tárgyakból tájház jöjjön létre, amely a módosabb paraszti lakóházépítés és telekhasználat egyeki hagyományait örökíti meg. A „Népélet Egyeken a XX. század első felében” című állandó kiállítás az 1960-as évek elejéig követi az utolsó tulajdonos család élet- és munkakörülményeinek alakulását. Ekkor vezették be a villanyt, ez idő tájt lépett be a ház tulajdonosa a mezőgazdasági termelőszövetkezetbe.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support