Dunaharaszti Német Nemzetiségi Tájház

2330 Dunaharaszti, Zöldfa utca 39.
Sz: 10.00 – 13.00, Szo: 11.00 -15.00
Kreisz Antal

Az Év Tájháza 2009. évi díjazottja.

Az első helyiség, az utcára néző ablakokkal, díszesen berendezett tisztaszoba (fájredestub/Paradestube). A szoba különlegessége a fekete selymen fekete csipkével díszített, nyolcvan-kilencven éves menyasszonyi ruha. A főbb berendezési tárgyak neve olvasható magyarul, németül és fonetikus írással lejegyzett sváb dialektusban. A második helyiség a tisztakonyha (fájredekuhl/Paradeküche) az értékesebb porcelánedények tárolására szolgáló tálalószekrénnyel. A bemutatott korszakban azonban már csak nevében őrizte eredeti funkcióját, s ezt is már szobaként használták, pl. betegnek, gyermekágyas asszonynak vetettek ágyat itt vagy a legidősebb lány lakott benne.

A lakószobában (slófstub/Schlafstube) az ágyak, az asztal és a ruhásszekrény mellett helyet kapott egy varrógép és a bölcső. Közöttük áll a sublót, melynek tetején díszbögrék és szobrocskák sorakoznak a szentelt barkacsokor és az Úrnapi körmenet stációinál gyűjtött nyárfa ágacskák mellett. Mindkettőnek védőerőt tulajdonítottak. A férfiviseletként bemutatott suba érdekessége, hogy egy kitelepített családtól, Németországból került vissza a tájházba.

A következő helyiség a konyha (kuhl/Küche), a ház talán legintenzívebben használt része volt. A kamra vagy nyári konyha, itt főzték a nagy mennyiségben készült ételeket, így a lekvárt is. Itt volt a disznóvágás
eszközeinek, a dagasztóteknőknek és a csapdáknak a helye. Az istállóba azok a tárgyak kerültek, melyek nem illeszthetőek be szervesen a lakóházba, de bemutatásra mindenképpen érdemesek, mint pl. a Rötzer pékség kiszolgáló pultja vagy a mára már elbontott német temető egyik sírkődarabja. Az istálló világát a felújított szénaledobó (fódehájzle/Futterhäuschen) és a szolga ágya (himmelbét) idézi. A kőjászlak leüvegezve egyfajta speciális vitrinként szolgálnak az itt látható dokumentum- és fotóválogatáshoz. A
látogató egy rövid leírás és a fényképdokumentumok segítségével megismerkedhet az épület egykori tulajdonosainak történetével.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support