Doroszlói tájház

Žarka Zrenjanina 54, Doroslovo 25243, YU
+381 65 3222 377 és +381 63 8 423 797
előzetes egyeztetéssel
Szerbia megye
http://tajhaz.doroszlo.net/
fovet@tippnet.rs
Raj Rozália családjával és Nagy István

A mai Szerbia északi területn a  Vajdaságban,   Bácska délnyugati csücskében, az egykori Mosztonga folyócska partján meghúzódó kis település DOROSZLÓ, a vidék három hagyományörző közösségének (Doroszló, Gombos, Kupuszina) egyike. A legutolsó népszámlálási adatok szerint 1600 lelket számlál a falu. Közülük 900 a magyar. A török után eltérő időpontokban a magyarság mellett, németek és szlovákok is települtek ide. Az első világháborút követően Jugoszlávia kötelékébe került, majd 1941 – 1944 között ismét Magyarországhoz tartozott a falu. A második világháború után a német lakosság helyére líkai telepesek jöttek, az 1990-es évek háborújának újabb menekülthullámával, a magyar fiatalok elvándorlásával, a falu arculata is megváltozott. Egyre nagyobb gondot jelentett az egykori, sajátos hangulatú, paraszti közösség szellemi és tárgyi hagyatékának megmentése.

Veszendő értékeink összegyűjtésének fontosságáról, már a XX. sz. első éveiben is szóltak néprajzkutatók, tárgyi emlékeink megörzése ügyében azonban töbszöri, helyi  próbálkozás után sem alakultak kedvezően a dolgok. Aztán 1993-ban Nagy István és Raj Rozália a Jugoszláviai Magyar Művelődési Társasaság, majd a Vajdasági Magyar Folklórközpont  tagjai, a téli, hímző és hagyományápoló helyi gyermektábor szervezői elhatározták, hogy tájházat hoznak létre…

Raj Rozália elődeinek 1800 táján épült háromosztatú háza a falu legrégebbi utcájábana Szentkút utcán, közel 1600 négyszögölnyi telken áll, ahol az állandó jellegű néprajzi kiállítás létrejött. 1954 táján nád- és zsindelytetejét cserépre cserélték ugyan, de külsején más alakítás nem történt. A vertfalú, gerendás, döngöltföld padlózatú lakóház az 1930-as évek közép paraszt családjának házbelsőjét mutatja. A petróleomos lámpát 1937-ben villanyáram, utcai első szobájában – a nagyházban – a banyakemencét pedig a látható cserépkályha váltotta fel. A tisztaszobák megjelenésével (1920-as évek) az elsőszoba fűtőtest nélküli volt. Mai berendezése a jelölt kor bútorfestésének divatja szerint sárga, flóderozott, a parasztházak  tisztaszobáinak vetettágyaival és egyéb jellemzőivel, de itt kapott helyet a tulipánosláda is.

Az udvarról a középső helyiségbe ( pitar – konyha ) léphet a látogató. Az egykori nyitottkémény és tüzelőpadka visszaállításával az a kor követhető nyomon, amikor még létezik mindkettő, de már a rakott tűzhely is helyet kap a házban. A ház harmadik helyiségének a konyhából fűthető kemence nyilásán a „tévő” helyén ajtót látunk, a füstelvezető nyílást a nyitottkémény kezdeténél helyezték el. A konyha tárgyi berendezése festett bútoraival a XIX-ik század elejét tükrözi. Helyi szokásnak megfelelően a hátulsó szobában – kisház – kapott helyet az idősebb nemzedék számára, az 1910-1920-as években készült sötétbarna bútorzat. Egykori helyén, eredeti méretben látható itt a visszaállított banyakemence. Az utcai részen, önálló épületben a nyárikonyha van berendezve.

A kamra a padlásfeljárattal, a léceskamrával a házkörüli munka, a pince és hordóskamra, az egykor szőlészettel és borászattal foglalkozó tulajdonos Varga családra emlékezve a sajátos  munkaeszközöket, valamint a kender házi feldolgozásának szerszámait tartalmazza. A gazdasági udvarhoz tartozó épületekben (félszer, istálló) a mezőgazdasági eszközök láthatóak. A gzdasági udvaron kívül álló új építmény népművészeti alkotóházként, több alkalommal adott otthont gyermektáboroknak, szakmai tanácskozásoknak. A tájház rendeltetésszerű átadására 2001-ben a falu Mária-kegyhelye ünnepének –Kisboldogasszony – jegyében és tiszteletére került sor.

Berendezéséhez a helyi lakosság adományaival járult, létrehozásában anyagi támogatással Renić Katarina is részt vett. Szakmai segítséget a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Művelődési Intézet nyújtott.
Ezidáig közel 12 000 látogatót vonzott a faluba a tájház, a világ különböző tájairól. Fentartását és működtetését önerőből Raj Rozália családjával és Nagy István végzi a megnyitástól, máig.
Áprilistól-novemberig a +381 65 3222 377 és +381 63 8 423 797-es számon, vagy a fovet@tippnet.rs címen előzetes egyeztetéssel látogatható

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support