Diósdi Tájház

Facebook/Diósd Város Önkormányzata
papp.eva@diosd.hu, info@diosditajhaz.hu
Dr Papp Éva Zsuzsanna

A 18. században a néptelen Diósdra betelepített németajkú svábok elsősorban mezőgazdasági dolgozok, kisebb mértékben iparosok voltak.
Az idetelepültek szőlő ültetvényeket telepítettek. A szőlő telepítéshez nélkülözhetetlen volt a pincék kialakítása. A ma is meglévő pincék a domboldalon kerültek kialakításra. A mai Béla utca és a Szabadság út közötti területeken, valamint a volt „Rádióadó” alatti dombokon.
A település a dombok alján terült el. Minden szőlőtermelő gazdának volt külön pincéje a falu területén. A környező települések közül elsősorban a törökbálinti lakosoknak volt Diósdon szőlő területük és pincéjük.
A pincék kialakítása nagyjából a következő szerint történt.
Nagy faajtók azért voltak rajtuk, hogy a lovas kocsival és a nagyméretű szüretelő kádakkal be lehessen állni az ajtókon. Jobb oldalt volt található az un szőlőszoba, melybe a télire felakasztott csemegeszőlőt tárolták. Még karácsonyra is ezt a szőlőt hordták Pestre  a piacra. Ez volt az egyik megélhetési forrásuk a falu lakóinak.
A beálló után néhány lépcső vezetett az un. présházba, ahol a szőlőt taposták, darálták utána a hatalmas beépített préseken préselték a mustot, és onnan hordták le a pincébe, amely a présházból levezető néhány lápcső után volt ki vájva a földben. A pincék hossza eltérő volt, általában az ott elhelyezett boroshordók mennyiségétől függően.
A pincék padlása széna- szalma tárolóként funkcionált, valamint gabona és kukoricatárolásra.
A fiatalok házasság kötés után, amíg nem volt önálló lakásuk addig a pincében a szőlőszobában laktak.
A tájház, melyet az Önkormányzat az 1990-es évek elején vásárolt meg a háború előtt kocsmárosként dolgozó Schober Mihály örökösétől.  Shober Mihály hatalmas szőlő területekkel rendelkezett a falu mezőgazdasági területein. Saját maga készítette borát árulta a Szent István téri lakása melletti kocsmában.  Ez a pince mutatja jellemzően a fent leírtakat a sváb pincéről.  Jelenleg már tisztán pinceként működő kevés található a falu területén, átépítésre kerültek és lakásként funkcionálnak.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support