Csicsóka Tájház – Biharkeresztes

4110 Biharkeresztes, Arany J. u. 29.
+36 70 678 7683
Bejelentkezéssel
ingyenes
Facebook/Csicsóka Tájház Biharkeresztes
fesus.judit74@gmail.com
Marosánné Fésűs Judit


A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2021-ben Az Év Tájházvezetője elismerésben részesítette a biharkeresztesi Csicsóka Tájházat létrehozó és a hagyománytisztelet szellemében működtető Marosán családot, név szerint Marosán Györgyöt, feleségét: Juditot és lányukat: Grétát.

A család 2013-ban vásárolta meg a jellegzetes bihari portát, amelyen a nagyszülőktől, rokonoktól származó hagyatékkal szépen berendezett, tornácos lakóépület áll. Apránként, a helyi idős emberek tapasztalatát segítségül kérve, hagyományos módon újították meg a porta épületeit a lakóháztól a pincén és a gémeskúton át az ólakig. Az épületet 2017-ben az önkormányzat helyi védelem alá helyezte. A család célja, hogy portájukon bemutassák a bihari gazdák hagyományos életmódját, ezért a gazdasági udvart őshonos állatokkal népesítették be. Megtalálható itt a fodros tollú lúd, a gyöngytyúk, a pulyka, a racka, a kecske és a szamár is. Az állományt folyamatosan fejlesztik a Debreceni Egyetem Génközpontja segítségével. A ház melletti veteményeskertben minden megtalálható, ami egy hagyományos parasztportán megtermett. A virágoskertbe régi fajtájú egynyári és évelő virágokat telepítettek. Fűszerkert is kialakításra került a ház mellett. A kerítés tövébe ültetett, az őszi virágzáskor élénk sárga virágával gyönyörködtető csicsóka pedig a ház névadója lett.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support