Bogdányi Tájház (Nyírbogdány)

4511 Nyírbogdány, Táncsics út 10.
+36 20 9148 646
Bejelentkezéssel
https://www.facebook.com/groups/bogdanyitajhaz
bogi1234@freemail.hu
Bogdányi Ferenc

A tájház alapítójának nagyapja a falu borbélya volt, dunai sváb mesterember, aki Temeskutasról vándorolt a századfordulón Magyarországra és lett magyarrá.

Fia vette fel a Bogdányi nevet és volt a II. világháború után a falu főjegyzője. A tájház épülete egy háromosztatú, tornácos parasztház (tisztaszoba-pitvar-kamra), a XIX. század végén épült.
Kő alapon, vastag, vályogfalakkal, gerendás mennyezettel rendelkezik, a pitvarban szabad-tűzhelyre utaló kéménnyel. A Bogdányi-család rokonságához tartozó Hess Géza és felesége Matolcsy Margit lakták a házat 2003-ig. Az utcára néző tisztaszobát, nagyrészt az eredeti bútorokkal rendezték be. A falon függenek a képeik, ott a varrógép, a szék karfáján a néni retikülje, fekete fejkendője, mintha épp a templomba készülne énekeskönyvével. A döngölt, mázolt padló eredeti formában lett helyreállítva. Ugyanígy visszaépítették a rakott spórt, amibe alkalmanként be is szoktak gyújtani. Az udvaron visszaállították a gémeskutat, a telek a régmúltat idéző deszkapalánk kerítést kapott.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support