Bodrogközi Múzeumporta

3973 Cigánd, Fő út 54. (Falumúzeum)
+36 20 238 40 05
Diák/nyugdíjas 400 Ft, Felnőtt 700 Ft, Csoportos 500 Ft, Sétálójegy: 200 Ft
www.muzeumporta.hu
bodrogkozimuzeumporta@gmail.com
Szabóné Horváth Eszter

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tisza jobb partján nyújtózkodó bodrogközi kisvárosunk gazdag néprajzi hagyatékot őrzött meg a múltból.

A Bodrogközi Múzeumporta jelentős területen elhelyezkedő közérdekű muzeális kiállítóhely. A komplexum három állandó, két időszaki kiállítótérrel és múzeumpedagógiai foglalkoztatóval  is büszkélkedhet: a 2013-ban Év Tájháza címet viselő egykori Falumúzeummal, a 2015-ben a Pulszky Társaság által is elismert Sőregi-házzal,  a tavaly  átadott, szakmailag szintén díjazott Múltkor házával ,az éven átadásra került , a Tanítóházban elhelyezett, új, Szösztől a szőttesig  időszaki kiállítótérrel és múzeumpedagógiai foglalkoztatóval.

Néprajzkutatók szenvedélyesen gyűjtöttek e vidéken, valósággal szerelmesei voltak ennek a világtól elzárt bodrogközi tájnak, melynek bemutatását, közösségünk összefogása révén múzeumportánk örömmel vállalta.

A Bodrogköz legnagyobb és legösszetettebb kínálatú múzeumi együttese megismertet az itt élők életét alapjaiban meghatározó tájjal, az évszázadok során kialakult mesterségekkel, hagyományokkal, az utóbbi századok meghatározó személyiségeivel, sorsfordító eseményeivel.

A főépületünk, a tájházzá alakított módosabb gazdacsalád lakta falumúzeumi épület, belső tereiben minden megtalálható, amire a XX. század elején szüksége lehetett a házat lakó Szőke ragadvány nevű Balla családnak.

A falumúzeum 2012-ben kiterjesztette közönségkapcsolati tevékenységét régiója több településére, sőt egy határon átnyúló pályázaton is eredményesen szerepelt, vagyis nemzetközi szintre emelte ismeretátadási programját. Az Önkormányzat és  A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány közös munkájának az eredménye, hogy a 2000-ben alapított Cigándi Falumúzeum alapkövein 2015-ben létrejött a Bodrogközi Múzeumporta, amely a térség meghatározó kulturális-közösségi központjává vált.

A fejlesztés egy Határon átívelő, Királyhelmec városával közös Múzeumok párbeszéde pályázat eredményének a gyümölcse. Ebből Táncpajta felújítása, Játszótér, Őrtorony, Piactér, Sőregi-ház felépülte, Gazdasági udvar kialakítása és Tájház belső felújítása valósult meg.

A Portán komplementer módon jelennek meg az házak berendezései, mind a terek funkcionális használata, mind pedig az oktató-, kutatómúzeum és a turisztikai látnivaló élménye.

A Sőregi-ház: a 2015-ben átadott új, korhű (XIX. század végi) épületben berendezett kiállítás – a cigándi szőtteseket bemutató néprajzi terem mellett – alapvetően helytörténeti szempontból mutatja be a település múltját, lakóinak életét a XIX. századtól napjainkig. Innovatív kiállítóterei az Y és Z generáció megváltozott igényeinek is képesek megfelelni. Hét teremben, két szinten, összesen 285 m2 kiállítási területén 15 db LED-es multimédia megjelenítő, 1 db 42”-os 3D beépített multimédia megjelenítő, 1 db ferde síkú projektorral vetített kb. 6 m2-es multimédia felület, vezérelt világítási effektek, 8 db beépített, programozott multimédia vezérlőegység és 2 db kiállításba beépített érintőképernyős számítógép alkotja a kiállítás technikai hátterét, melyhez összesen 35 percnyi szerkesztett multimédia műsor, élőszereplős filmfelvételek (pl. Tordy Géza és Kőszegi Ákos), interaktív játékok készültek és teszik felejthetetlenné.

Gazdasági épület: itt kaptak helyet azon használati tárgyak, melyek felvillantják a hagyományos gazdálkodás és kézműves tevékenységek szerszámigényét.

Gazdasági udvar: Itt mutatjuk be a XIX. századi udvar gazdasági építményeit (tengerikas, disznóól, baromfiól, méhes, galambdúc), de olyan speciális építményt is, mint a tiszai halászok kunyhója. A kiskertben a településre jellemző zöldségfélék, fűszer- és dísznövények zöldellnek. Mindez az előző generációk tevékenységének sokféleségét mutatja, ugyanakkor annak organikus egységét is érzékelteti.

A Múltkor háza a magyar vidék életét alapjaiban felforgató, még emlékezet közelségben lévő évtizedeket tekinti át: az 1945–68 közötti időszakot. A Múlt-kor Háza a második világháború befejezésétől követi végig azt a folyamatot, ahogyan az országos történelem hatásai formálták a magyarországi Bodrogköz és benne Cigánd népének állapotát és kulturális arculatát. Talán nem volt történelmünkben még két évtized, ami hasonló mélységgel alakította volna át a vidéki népesség termelési és társadalmi viszonyait, s vitte volna végbe a modernizáció folyamatát. A kiállítás nem egyszerűen az újfajta tárgyak bemutatására törekszik. A mindennapok és az ünnepek olyan részleteit emeli ki, amelyeken keresztül jól követhető e változások helyi történeti folyamata.

Tanítóház– Múzeumpedagógiai foglalkoztató-Szösztől a szőttesig időszaki kiállítótér helyszíne

A Magyar Géniusz Program adta lehetőségnek köszönhetően a megyei értéktárban elhelyezett cigándi szőttes értékünk továbbörökítésének helyszíne, mely foglalkoztatóban hagyományőrök segítségével dolgozzuk fel a kiállítás segítségével a látványtári demonstrációs eszközök révén múzeumpedagógiai foglalkozások keretében hogyan is vállik a kender és len mag ,viselhető és háztartásunkban fellelhető szövött textillé.

Közérdekű muzeális kiállítóhelyünk mindig is szem előtt tartotta más muzeális és oktatási –nevelési intézményekkel, hálózatokkal, szövetségekkel való eredményes együttműködést.

Rendezvényeink igen sokrétűek és havi rendszerességű, gazdag rendezvényi kínálatunkban megtalálható a kisebb  Zöldágjárástól kezdve egészen a nagyobb Bélesfesztiválig, pajtarendezvényekig. Egész éven át biztosítunk kézműves foglalkozásokat farsangi időszaktól kezdve az Adventi ünnepkörrel bezárólag.

Jelenleg igazi oktatóközpontként működik a Múzeumporta, amely az elmúlt években –a tárgyi, szellemi és társadalmi tudásátadás által– a hagyományápolás bodrogközi bázisintézményévé vált. Már nem csak a környékbeli, hanem az ország és határon túli, nevelési-oktatási intézményekkel közös erdei iskolai programok, tábori és osztálykirándulások desztinációja lettünk.

A Bodrogköz kulturális közösségi központjaként, a tudás átadás élő színtereként, számos, széles szolgáltatási kínálattal és páratlan vendégszeretettel várjuk a hozzánk látogató kedves vendégeinket.

Egyéni és csoportos látogatóink, népi hagyományokra épülő széles programkínálatunkból válogathatnak és állíthatják össze szolgáltási programcsomunk alapján a nekik tetsző tevékenységeket:

  • hagyományos kézműves és házi ipari tevékenységeket próbálhatnak ki,
  • cigándi néptánc alapmotívumaival ismerkedhetnek,
  • kézműves foglalkozásokban, népi játékokban, játékudvarban ügyességüket, betyáros erőpróbákon erejüket mérhetik össze.
  • vendégeink nem csak megismerhetik és kipróbálhatják a HÍR-védjegyes és hagyományos népi ételeink főzésének fogásait, hanem meg is tapasztalják, milyen is az az igazi, felejthetetlen íz világ.
  • Mozgásos programjainkhoz tartozik a természeti túra a Múzeumportától a Tisza partig kerékpárral, gyalogosan vagy járművekkel, a természet adta fövenyes parton elfogyaszthatják a Múzeumportán megsütött finomságokat, csodálhatják a Tisza gyönyörű flóráját és faunáját.
  • Lovaglás és íjászat programjainkon a talpas íjászat alapjaival ismerkednek, jármódokat tanulnak.
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support