Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény

Budaörs, Budapesti út 45.
23/440 217
K-P 9.00-16.00, Szo 10.00-14.00
300 - 500 Ft
https://www.heimatmuseum.hu
info@heimatmuseum.hu
Dr. Gajdos-Frank Katalin

Az Év Tájháza 2018 elismerésben létesült intézmény

„Aki a múltját ismeri, annak jövője is van.” Az egykori kamrában, a falakon körbefutó csíkokon főleg a 20. század első felében készült budaörsi képeslapok láthatók tematikus elhelyezésben. A ház központi bejárata eredetileg a konyhába vezetett. Innen nyílt balra a tisztaszoba, jobbra pedig a lakószoba. A konyhát a mestergerenda osztotta ketté. Ezen kap helyet a konyha dísze, a tálas, amelyen a virágmintás, festett díszcsészéket és tányérokat tartották. A konyhában eredetileg kemence volt, amelynek füstjét a szabadkémény vezette el, amelyet a húsok füstölésére is használtak. A konyha első részének fontos eleme volt a tisztálkodást szolgáló sarok. A bejárati ajtótól jobbra vizespad áll, rajta a kútvíz, illetve esővíz tárolására szolgáló zománcos vödrök. Itt találhatók a mosakodás kellékei is: zománcos lavór, a házilag főzött szappan és a hímzett törölköző.
A tisztaszoba jól reprezentálja a 20. század második harmadára jellemző lakberendezési stílust és életmódot. A Budaörs szobában szöveges-képes tablók segítségével mutatják be Budaörs történetét, népi kultúráját: a betelepítést, az anyagi (viselet és gazdálkodás) és szellemi kultúrát (Úrnapja és a passiójáték), a kitelepítést.
Budaörs a XVI. század végére, a török elleni harcok következtében elnéptelenedett. Az első telepeseket gróf Zichy Péterné Bercsényi Zsuzsanna hívta be, akikkel 1721. április 21-én kötött szerződést. Az egyezmény számos kedvezményt biztosított, ezzel is letelepedésre ösztönözve az ide érkezőket. A letelepült német családok szorgalmukkal, munkabírásukkal, erős vallási kötődésükkel virágzó és gyarapodó települést hoztak létre. Megélhetésükben kiemelkedő szerepet játszott a szőlő-, később pedig az őszibarack-termesztés. Kiváló minőségű gyümölcsük mellett a csodaszép úrnapi virágszőnyeg, valamint az 1930-as években, a Kő-hegyen előadott passiójáték is ismertté tette a települést. Az egykor itt élt német családok öröksége – dacára az 1946/1947-es tragikus elűzetésnek – a mai napig meghatározza és formálja Budaörs kulturális, szellemi és vallási arculatát.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support