Berkenye Falumúzeum

2641 Berkenye Petőfi u. 17.
Bejelentkezéssel
Schmidt József

Az 1850-es évekből származó, egykori német parasztház keskeny, hosszú-gangos, faoszlopos, a régi építészet minden jellegzetességét magán viselő épület.

A fafödémes, téglapadozatos konyhában található a falu utolsó kemencéje. Gyönyörű régi mérleg, fa és mázas edények sorakoznak a polcokon és a kemence tetején. A lakószoba hajópadlós, benne többek között intarziás és faragott ruhásszekrények állnak, sok-sok helyi ruhadarabbal, népviselettel. Az üveglappal fedett asztalon iratok, ritka dokumentumok, képek adnak kis betekintést a falu egykori lakóinak életébe. Itt olvasható a falu története magyar és német nyelven és Berkenye 1718-ban keltezett betelepítési okirata is. A kamrában régi szerszámok, eszközök sorakoznak.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support