Bátaszéki Tájház

7140, Bátaszék, Szabadság utca 24.
74/493 690, 06 20 471 9776
Bejelentkezéssel
Ingyenes
http://www.bataszek.tajhaz.hu
info@bataszek.tajhaz.hu

A város lakossága zömében a XVIII. században ide telepített németekből, valamint a II. világháború után áttelepített felvidéki és Bukovinából elmenekült székely magyarokból tevődik össze.

A tájház épületének homlokzatát gazdag, eredeti stukkódíszítés borítja, a gangról az utcára nyíló, fából készült kiskapu is eredeti, faragott díszítésű. A házhoz nagy területű előudvar tartozik. A lakóépületben öt nagyobb szoba található. Az épület jól tükrözi az egykor benne lakók életmódját. A lakóhelységek után található a présház és az egész épület alatt pince van, ami szőlőtermesztésre, bortermelésre utal. A lakóépület végében kap helyet az intenzív állattartásra szolgáló istálló és fészer. A hátsó udvarban eredeti, kukorica tárolására szolgáló górét láthatunk. Az oldalsó épület a gazdálkodásból kiöregedett, idős házaspár lakóhelyéül szolgált. A főépület négy helyiségében kapott helyet a néprajzi gyűjtemény: az utcai szobában a németek “tiszta szobája” látható, melyet a helyi német hagyomány szerint berendezett konyha követ. A harmadik helyiségben található a székely kiállítás, a Bukovinából, Józseffalváról menekült székely családok régi idők emlékeit őrző fotóinak, dokumentumainak, személyes és használati tárgyainak gyűjteménye. A negyedik szobát a felvidékiek rendezték be a megőrzött bútoraikkal, használati tárgyaikkal, textíliáikkal, kézimunkáikkal.
Az oldalépület egyik helyiségében iskolatörténeti kiállítás, a másikban régi, helyi mesterségek fennmaradt eszközeiből (kékfestő, fényképész, cukrász) összeállított kiállítás látható. Az istállóban és az un. hátsóudvarban mezőgazdasági gépek, eszközök kaptak helyet.  Az épület pincéjében a város területén egykoron működő Ciszterci apátság leleteiből összeállított, gazdag, régészeti kiállítás várja a látogatókat.
A pince rövidebb szárnyában a szőlőfeldolgozás és borászkodás eszközei kaptak helyet.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support