Bátai Tájház és Halászház

7149 Báta, Fő utca 86., 7149 Báta, Óvoda utca 6. (Halászház)
20/ 576-4130
K 8.00-12.00, Cs 13.00-17.00, Szo 15.45-19.45
150-500 Ft
http://www.bata.hu/kezdolap_tajhaz
batai.tajhaz@gmail.com
Balogh Imréné

A Duna szabályozása előtt a Sárközben, Bátán, élő nép megélhetési forrása elsősorban a halászat és a legeltető állattartás volt.

A tájház fésűs beépítésű, utcára merőleges gerincű, nyeregtetős épület, úgynevezett “hosszú ház”, melynek portáján a paraszti gazdálkodáshoz szükséges minden gazdasági épület megtalálható. P. Sümegi Mihály földműves építtette.

A halászház vázszerkezetét gerendából ácsolták. A sövényfalat tartó oszlopokat a földbe verték, majd a közöket vesszővel fonták be, végül mindkét oldalon besározták és kimeszelték. Áradáskor a víz kimosta a sarat a sövény közül, helyben maradt a ház, csak újra kellett tapasztani. Az áradással kevésbé veszélyeztetett területen a földépítkezés volt a másik építkezési mód. A Halászház utcára merőleges gerincű, vert falú, döngölt föld padlózatú, három helyiségből álló lakóház. A vert fal földből készült. Sekély alapot ástak és a nedves, agyagos földet két deszka közé döngölték. Egymás fölé több napon keresztül rakták a földet. Utólag vágtak rá ablakot, amikor már teljesen elkészült a fal. A Halászházban látható kiállítás a vízből, ártéri gazdálkodásból élő emberek életformáját idézi fel. Itt láthatók a Duna szabályozása előtt fő megélhetési forrást biztosító halászat eszközei, valamint a ház építéséhez használt eszközök.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support