Bakonyi Ház

8200 Veszprém, Erzsébet sétány 3.
Felújítás miatt átmenetileg nem látogatható
l.karsai.henriett@ldm.hu
Lipéczné Karsai Henriett

Az Év Tájháza elismerésben részesült 2019-ben.

A Dunántúl legkorábbi szabadtéri néprajzi múzeuma. A boltíves-tornácos ház a Veszprém környéki kisnemesi falvak jellegzetes népi építészetét mutatja be. A tornácról elsőként a Bakonyi Ház konyhájába lép a látogató, ahol a 19. század végi háztartás tárgyi eszközeit tekinthetjük meg: az égő fahasábok megtámasztását szolgáló tűzikutyától kezdve a lakodalmi főzőfazekakon keresztül, egészen a kenyérsütés eszközkészletéig. A lakószoba berendezési tárgyai, egy református kisnemesi család életmódját idézik. Jellemző a nemesi mintákat követő faragott székek, szekrények túlsúlya. A helyiség fűtését zöld mázas
szemeskályha biztosította. A szoba fő helyén, az ajtóval szembeni sarokban kapott helyet a vendégfogadó tér: a sarokpad a kenyértartó fiókkal ellátott asztallal. A szemközti sarok magasra fölvetett ágya az eladó lány hozományát mutatja be, de a 18–19. századi hímzett párnahajak az egész lakószoba díszéül szolgálnak. Időtlen idők címmel a ház hátsó szobájában készült kiállítás különleges módszerekkel közelít a népi kultúra felé. A ház környéke ma etnobotanikai oktatókert, amely a környékre jellemző vadon élő, illetve termesztett növényekből ad válogatást. A mintegy kétszáz növényt úgy válogatták össze, hogy
minél sokoldalúbban mutassa be az egykori helyi, paraszti kultúrát jellemző növényismeretet.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support