Adai tájház

Ada, Svetozar Miletić 90
Szerbia megye
http://www.ada.org.rs/index.php/hu/turizmus/turisztikai-latvanyossagok/tajhaz.html
Sóti Éva

Adán a Svetozar Miletić 90 szám alatt található a Tájház épülete. Vert falú végház, az utcára két ablak van. Az épület 1900 ban épült alsó gerendás ház, három tagolású. Első szoba a tisztaszoba, konyha és a lakó szoba. A szobák egymásra nyílnak. Az udvar téglával van kirakva, egy óriási cukor körtefa van az udvar közepén. A gang kerítésén, ami összeköti, a szobákat az udvar felől szőlő futja be.
2002-ig kórházként használták. 2005 ben a község megvásárolta tájháznak és berendezték a helyi közösség nagymamái, nagytatái. A tisztaszoba 1910 es évek világát tükrözi. Minden tárgy eredeti Két ágy, asztal,egy szekrény tulipános láda, bölcső, búbos kemence. A lakó szoba 1930-as világot tükrözi.
Az Aranykapu 2010 ben a községtől megkapta gondozásra.
2011, 2013, 2014,s 2015 ben megszerveztük a Mesterségek Napját a Tájházban nevű rendezvényt. Ahol bemutatjuk a régi mesterségeket és gyerekek ki is tudják próbálni azokat. Ebédre lucskos káposztát főzünk délután pedig lepény dagasztását, sütését megtekinthetik az udvaron és a  kerti kemencében kisül a lepény,  amit megzsírozva és tejfelezve fogyasztunk el. Május elsejét ott töltjük a gyerekek és szülők közösen. Második éve szervezzük meg a Tökéletes tökételes napot október második hétvégéjén.
December 22 én este 18.00 kor tüzet gyújtunk. mint ahogyan Magyarország több városában az összetartozás jelképeként Forralt borral. Teával és énekszóval várjuk az arra járó embereket.
Mivel anyagi támogatást sajnos nem kapunk az épület karbantartására így a néptáncos gyermekek szülei segítenek a karbantartásban és takarításban, ilyen formában mindenki egy kicsit magáénak érzi.
Büszkék vagyunk arra, hogy Nagyanyáink hagyatékát őrizhetjük, gondozhatjuk és bemutathatjuk a fiataloknak, gyerekeknek, és minden érdeklődőnek. Vendégeinket hazai ízekkel kínáljuk, tökösgörhével, szilvalekváros házi kenyérrel, bodza szörppel, körte pálinkával.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support