Kupuszinai állandó néprajzi gyűjtemény

Szerbia megye

A kupuszinai Néprajzi Csoportot 1978 őszén alakították helybéli fiatalok: Dubac Mária, Nagyfejű Mária, Silling István, néhai Soód István, akik a falu népi értékeinek elvándorlása  miatti aggodalmuknak akképpen adtak hangot, hogy kiállításokon mutatták be mindazt, ami Kupuszina múltjának része és jelenének alapja. A csoport vezetőjévé Silling István magyartanárt választották meg, aki az apatini Egységes Középiskola kupuszinai tanulóinak segítségével néhány évig nagyszabású gyűjtéseket szervezett a faluban, s a begyűjtött anyagból tematikus kiállításokat szervezett. Első kiállításukat a régi kupuszinai konyha edényeiből, használati eszközeiből rendezték meg 1978 októberében. Azután a csoportot felkarolta a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, amelynek keretében máig önálló szakcsoportként működik.

A fiatalok összesen 13 kiállítást és alkalmi műsort rendeztek értékmentési és értékmegismertetési szándékkal (edények, szőttesek, gyermekviselet, a csipke a kupuszinai textíliákon, a felnőttek viselete, a kendő, a vessző és a nád, a varróban, az aratás néprajza, a szüret néprajza, a festett bútorok, a parasztbálok stb.). A Néprajzi Csoport mindenkori célja az volt, hogy a tevékenységük eredményeként összegyűlt néprajzi anyagot egy jellegzetes kupuszinai házban állítsák ki; tehát egy autentikus kupuszinai falumúzeumot szerettek volna létrehozni.

1991. március 10-én nyitották meg az egykori kupuszinai elemi iskola kántortanítói lakásában (később tanári irodák, szertárak, iskolai konyha) az állandó kupuszinai néprajzi gyűjteményt, amelyet az elmúlt évek alatt több ezer érdeklődő tekintett meg, s Európa sok országából jöttek és jönnek ide a népművészetet kedvelők és becsülők.

Az állandó kiállításon a legrégibb dátumozott tárgy egy komáromi láda 1817-ből, míg a legfiatalabb a XX. század első negyedéből való tulipános asztal. A kiállítás legfőbb kincsét a festett bútorok képezik, hiszen ilyen komplett festett lakásberendezéssel egyetlen vajdasági múzeumunk sem rendelkezik. A konyha-, lakószoba- és tisztaszoba berendezése ép és kifogástalan, csak a feltétlenül szükséges konzerválásra nem jutott még pénz. Az asszonyok kelengyéjét bemutató gyűjtemény teljesnek mondható (szoknyák, kendők, fehérnemű, lábbeli, konyharuha stb.). A hajdani kupuszinai ház berendezése kitűnően tanulmányozható a kiállításon. A gyűjteményt létrehozó kupuszinai csoportot a Jugoszláviai Magyar Művelődési Társaság Kiss Lajos Néprajzi Szakosztálya Samu Katalin Oklevéllel  tűntette ki. A kis néprajzi múzeumról már több műsort készített az újvidéki, a szabadkai, a belgrádi és a budapesti  televízió is.
Dr. Silling István

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support